Taxe anunţate de pe o zi pe alta. Economist: Statul se comportă cu mediul de afaceri ca un bătăuş la şcoală

(De la st spre dr) Ilie Bolojan, Marcel Ciolacu şi Kelemen Hunor (Captură video)
Andrei Pricopie
01.01.2025

Profesorul de economie mondială Christian Năsulea a denunţat, la Euronews, modul intempestiv în care Guvernul Ciolacu 2 a adoptat ordonanţa-trenuleţ chiar înainte de anul nou.

Jurnalist: În ceea ce priveşte ordonanţa-trenuleţ, mediul de afaceri deja acuză guvernul că la discuţii nu au fost prezentate toate măsurile din proiectul afişat o zi mai târziu.

Da, pentru patronate e greu să vorbeşti despre un parteneriat între mediul public şi cel privat, atât de necesar având în vedere ce perioadă dificilă urmează. Cel mai grav, spun sindicatele şi patronatele, ar fi că măsurile publicate nu mai departe de duminica ce a trecut peste noi, măsurile publicate de Ministerul Finanţelor, au, aşadar, aplicabilitate de la 1 ianuarie 2025.

De ce, domnule profesor, această lipsă continuă de predictibilitate? Vedem ce reclamă cei care au participat la aceeaşi masă cu guvernanţii şi a doua zi au aflat noutăţi, a doua zi.

Christian Năsulea: Problema cea mai mare legată de această ordonanţă-trenuleţ este cel mai probabil cea legată de intrarea în vigoare a unor noi reguli fiscale de azi pe poimâine. Nu e chiar de azi pe mâine, cum s-a mai întâmplat în trecut, avem o zi în plus, avem 24 de ore extra faţă de modul în care ne-a obişnuit să dea genul ăsta de modificări.

Din punctul meu de vedere, asta face ca antreprenorii şi investitorii să se poarte cu România cum se poartă statul român cu ei. Pentru că statul român este imprevizibil, pentru că vine uneori ca un bătăuş la şcoală - este efectiv problema asta de bullying pe care o reclamăm în şcoli - cam aşa se comportă şi statul român cu mediul de afaceri. Vine şi, din când în când, de obicei pe la sfârşit de an, ne mai ia sandwich-ul. Vine şi mai ia ceva ca să îşi mai completeze nişte venituri de care avea nevoie să încheie anul mai bine sau să mai realizeze nişte indicatori.

Jurnalist: Mediul de afaceri poate să răspundă cu aceeaşi monedă, domnule profesor, sau de fapt ce ne spuneţi e că va încerca să ocolească statul român?

Christian Năsulea: Mediul de afaceri nu va mai avea sandwich la el, asta este ce va face pe termen lung, asta este problema. Statul român poate să vină să ia o dată, dar cei din mediul de afaceri se vor adapta la acest context pe care îl cunosc, cel puţin din punctul ăsta de vedere. E cumva amuzantă tema aceasta a predictibilităţii, pentru că spunea un coleg cu care vorbeam mai devreme că, de fapt, asta este predictibilitatea: toată lumea se aştepta să fie dată o schimbare de fiscalitate peste noapte, pentru că aşa au fost făcute de cele mai multe ori. Am avut, de obicei, câteva zile. Aşa e la noi, cam aşa pare că sunt lucrurile.

Însă aş vrea să mai adaug un lucru, apropo de schimbarea asta de fiscalitate. Mi se pare că o greşeală suplimentară făcută de către Guvernul României de această dată ţine tocmai de introducerea acestei modificări a impozitului pe dividende, anunţată cu câteva zile înainte de sfârşitul anului, cu intrare în vigoare de la 1 ianuarie, pentru că 2024 este deja un an ratat din punct de vedere al execuţiei bugetare.

Ce s-a întâmplat astăzi, din ceea ce am putut urmări în piaţa, a fost că foarte mulţi antreprenori români s-au grăbit, care au putut să facă lucrul ăsta, s-au grăbit astăzi să scoată dividende, ca să scoată cu 8%, nu cu 10%.

Deci, după un an ratat, care ar fi trebuit să fie urmat de un an cu o execuţie bugetară mai bine construită, iată cum Guvernul României îşi îngreunează, de fapt, propria sarcină, determinând mediul de afaceri să plătească nişte taxe şi impozite acum, în anul pentru care bugetul lor cum nu mai putea să fie... indicatorii nu mai puteau să fie salvaţi, şi în felul acesta se aduce practic singur în situaţia de a avea o problemă mai mare cu deficitul de anul viitor.

Nu sunt nişte sume foarte mari care vor fi scoase şi impozite foarte mari care să fie plătite pe final de an. Însă, având în vedere cum au numărat leu cu leu, au tăiat de la alocaţii, au tăiat de la transportul studenţilor, au redus din locuri unde economiile sunt foarte mici, această greşeală tactică în acest moment va costa practic nişte procente, nişte zecimi de procente, cu care Guvernul României va trebui să lupte din nou anul viitor ca să găsească de undeva banii pe care i-ar fi avut dacă nu venea cu această modificare dată iarăşi de pe o zi pe alta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor