Tăriceanu: Bilanţul DNA, triumfalist şi deplasat. Kovesi a spus în 2015 că nu e de acord cu 120 de hotărâri

Şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este nemulţumit de modul în care a fost prezentat bilanţul DNA pe 2015, dar şi de faptul că ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat în cadrul evenimentului că o va reînvesti în funcţie pe Laura Codruţa Kovesi.
Calin Popescu Tariceanu
Calin Popescu Tariceanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Bilanţul DNA pe 2015 - în cadrul căruia au fost prezentate cele mai bune rezultatele obţinute de agenţia anticorupţie de la înfiinţarea sa - este unul triumfalist şi deplasat, apreciază, în cadrul unei emisiuni TVR1, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

"Acum, bilanţul de astăzi, din ce am văzut, a fost un bilanţ triumfalist. Nu găsesc justificat, nu am auzit în alte ţări democratice, procuratura să facă astfel de bilanţuri publice, în care să se laude cu numărul de dosare, de anchete, cu număr de arestări. Cred că acţiunea DNA (...) nu trebuie să se bazeze pe suportul publicului, pentru că DNA trebuie să se bazeze pe lege.

Nu trebuie să stea cu ochii la public, să vadă dacă îi place sau nu. Suportul popular este pentru politicieni. (...) Din această perspectivă, rezultatul de astăzi este un bilanţ triumfalist, pe care îl găsesc deplasat. Nimeni nu a vorbit despre faptul că doamna procuror Kovesi a spus, în 2015, că nu este de acord cu 120 de hotărâri ale instanţelor. Adică, punem sub semnul întrebării justiţia", a declarat Tăriceanu, citat de Agerpres.

Dat exemplu negativ în raportul MCV pentru că a cerut revocarea şefei DNA şi a şefei Înaltei Curţi, Tăriceanu a subliniat că nu este treaba agenţiei anticorupţie să spună ce s-ar fi putut face şi ce nu cu banii furaţi, acest lucru intrând în atribuţia Guvernului sau a Parlamentului.

"Am aflat astăzi ce s-ar putea face din banii care ar fi fost furaţi. Nu este treaba procuraturii să stabilească ce se face cu aceşti bani, este treaba Guvernului sau, eventual, a Parlamentului, dar nu a Procuraturii. Este un derapaj care confirmă că nu se respectă separaţia puterii în stat", a opinat preşedintele Senatului.

Şeful ALDE susţine că, în ultima perioadă, acţiunile DNA se înscriu într-un registru "care este mai degrabă politic, este unul al justiţiei selective".

"Vedem cazuri ale unor parlamentari pentru care se cere fie începerea urmăririi penale, fie arestarea preventivă, acuzaţi de cauze minore, cum este cazul lui Oprea. Eu nu pot să spun că sunt un simpatizant al domnului Oprea şi acest lucru este bine cunoscut în spaţiul public. Dar, în momentul în care văd că se încearcă fabricarea de dosare după dosare pentru o anumită persoană..

Nu mai personalizăm, dar sunt foarte multe dosare, cum ar fi al camarilei fostului preşedinte Traian Băsescu, care stau în sertare şi se pune praful pe ele şi nu se întâmplă nimic de sunt cunoscute în spaţiul public (...) îmi pun problema cât de multă încredere mai putem să avem în unele solicitări ale DNA", a adăugat politicianul.

Tăriceanu s-a declarat "foarte surprins" şi de faptul că noul ministru al Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat, la şedinţa de bilanţ a DNA, "ca un fel de încununare a activităţii", că va propune reînvestirea Laurei Codruţa Kovesi, decizie care nu a fost luată însă în urma unei "proceduri de selecţie".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne