Tăriceanu respinge raportul MCV şi îi cere lui Cioloş să-l trimită înapoi la Comisia Europeană

Dat exemplu negativ în noul raport MCV pentru România, şeful Senatului Călin Popescu Tăriceanu respinge întreg raport al Comisiei Europene şi cere refacerea documentului.
Calin Popescu Tariceanu
Calin Popescu Tariceanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Guvernul Cioloş trebuie să returneze raportul MCV pentru România Comisiei Europene pentru refacere şi să înceapă procedurile diplomatice pentru încetarea acestei monitorizării, a solicitat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

"Resping acest raport şi cer Guvernului să-l returneze cu toate criticile care au fost deja formulate (...) pentru a fi refăcut ţinând cont de observaţiile pe care nu numai eu le-am făcut până în prezent, dar şi alte persoane sau instituţii. Raportul ar necesita un punct de vedere al Guvernului, care să analizeze în amănunţime şi extrem de critic toate observaţiile incluse în raport.

Propun şi solicit Guvernului să înceapă procedurile diplomatice pe lângă Comisia Europeană pentru încetarea monitorizării în cadrul MCV aplicat României, pentru că acest mecanism nu are niciun fel de bază juridică în Tratatul de aderare. El începe să fie folosit mai degrabă ca un instrument politic, în loc de unul tehnic, aşa cum a fost discuţia la început", a declarat Tăriceanu, citat de Agerpres.

Şeful Senatului a subliniat că "foarte multe ţări din Europa fac o legătură permanentă şi absolut ilogică între aderarea la Schengen şi MCV".

"Calitatea de membru Schengen se obţine nu pe baza unor considerente politice cum sunt incluse mai mereu în Mecanismul de Cooperare şi Verificare, ci pe baza unor realizări tehnice care să exprime capacitatea unor ţări de a se înscrie în regulamentele şi cerinţele funcţionării în spaţiul Schengen", a explicat Tăriceanu.

Amintim că şeful ALDE Călin Popescu Tăriceanu a fost criticat în noul raport MCV pentru că i-a adresat la un moment dat o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis în care cerea revocarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi a şefei Curţii Supreme, Livia Stanciu.

Motivul? Tăriceanu îi acuză pe cei doi înalţi magistraţi că au trimis, cu rea credinţă, o femeie nevinovată după gratii, Mariana Rarinca, acuzată de şantaj de şefa Înaltei Curţi. De altfel, doamna respectivă a fost ulterior condamnată definitiv în acest caz.