Tăriceanu a pledat la Haga pentru ridicarea MCV
alte articole
Călin Popescu Tăriceanu a pledat, la cea de a 16-a reuniune a Asociaţiei Senatelor din Europa (ASE), organizată la Haga, pentru ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV). Şeful Senatului României a susţinut, în faţa omologilor săi europeni că, deşi progresele înregistrate în domeniul justiţiei sunt evidente, decizia politică întârzie să fie luată, iar condiţionalităţile MCV au devenit ţinte în mişcare.
Tăriceanu a participat în perioada 21 – 22 mai 2015, la Haga, la cea de a 16-a reuniune a Asociaţiei Senatelor din Europa, la invitaţia preşedintelui Senatului Olandei, relatează România Liberă.
În cadrul discuţiilor de la întrunirea ASE, au fost abordate teme prioritare pentru statul român precum evoluţiile privind situaţia politică şi economică din România, aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen, Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi problematica statului de drept şi a luptei împotriva corupţiei în statele Uniunii Europene.
Potrivit unui comunicat al Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat că ţara noastră are ca prioritate obţinerea unei decizii pozitive privind aderarea la Spaţiul Schengen şi a evidenţiat că România aduce deja o contribuţie esenţială la securizarea frontierelor UE.
Totodată şeful Senatului a pledat pentru ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, susţinând că în domeniul justiţiei au fost înregistrate progrese evidente însă decizia politică întârzie să fie luată, iar condiţionalităţile MCV au devenit "ţinte în mişcare".
În comunicatul Senatului, citat de România Liberă, se mai precizează că ”înalţii oficiali din cele patru state europene şi-au exprimat susţinerea pentru România în procesul de aderare la Spaţiul Schengen şi au apreciat progresele înregistrate de ţara noastră în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare”.
Reamintim că Tăriceanu, un acerb critic al arestărilor preventive şi "excesului de zel" al DNA, care arestează politician după politician, a pledat în repetate rânduri pentru ridicarea MCV, susţinând că acesta s-ar putea prelungi "la nesfârşit."
Astfel, la finele lui martie, la doar o zi după ce l-a salvat pe Dan Şova de arest preventiv, invalidând votul senatorilor în favoarea cererii DNA, Tăriceanu susţinea la Bruxelles că România şi-a atins ţintele la care s-a angajat, iar progresele făcute în domeniul justiţiei şi al statului de drept sunt "sensibile, apreciate şi pleda pentru ridicarea MCV.
Poziţia lui Tăriceanu în ceea ce priveşte MCV a stârnit oprobiul presei şi al unei părţi a societăţii civile care consideră că acest mecanism este unul din puţine instrumente care i-a ţinut în frâu pe politicieni "să nu se urce cu picioarele" pe Justiţie:
"După ce ieri l-a salvat pe Dan Şova de arestare în dosarul de corupţie instrumentat de DNA, preşedintele Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu se burzuluieşte azi la Bruxelles şi zice că nu mă doreşte MCV, adică să nu ne mai monitorizeze Europa Justiţia. E ca şi cum borfaşii ar cere şi li s-ar şi încuviinţa ca Politia să nu mai aibă voie să-i aresteze decât dacă se dau singuri în gât (e doar o comparaţie şi luaţi-o ca atare). În rest v-aţi verificat pereţii să vedeţi ce tablouri s-ar putea ascunde acolo? Că poate au rămas ceva de la bunici din cel de-al doilea război mondial." comenta Stelian Negrea, pe Facebook, poziţia lui Tăriceanu la Bruxelles.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.