CCR a declarat neconstituţională hotărârea Senatului în cazul Şova. Ce urmează acum?
alte articole
Magistraţii CCR au stabilit, miercuri, că hotărârea Senatului în cazul solicitării DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării senatorului PSD Dan Şova este neconstituţională.
Ce se va întâmpla acum? Se va relua votul în cazul Şova, sau se va da o nouă hotărâre de încuviinţare care să fie în acord cu prevederile constituţionale, mai precis una prin care se încuviinţează ridicarea imunităţii senatorului PSD. Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, nu a vrut să dea nicio indincaţie, argumentând că "ştie Senatul ce trebuie făcut".
Şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a precizat că nu vrea să facă niciun comentariu până când nu va fi publicată motivarea Curţii Constituţionale în acest caz.
"Indiferent care este decizia CCR, Senatul se va conforma şi va pune în aplicare decizia. Până la publicarea motivării, nu vă pot face niciun alt comentariu. Numai atunci vom lua act la nivelul Biroului Permanent de motivarea CCR şi vom proceda conform regulamentului: vom analiza motivarea, vom sesiza Comisia Juridică şi vom pune în aplicare decizia. Până la publicare în Monitorul Oficial, orice comentariu e neavenit. Orice speculaţie o consider neavenită în ceea ce mă priveşte, până la publicarea în Monitorul Oficial", a declarat Tăriceanu, citat de B1 TV.
"În cazul Şova nu votul a fost problema, ci stabilirea majorităţii necesare încuviinţării cererii de arestare preventivă. Nu cred şi nici nu ar fi indicat ca prin motivarea deciziei CCR de azi să se impună reluarea votului", a declarat avocata Elenina Nicuţ.
La rândul său, jurnalistul Miron Damian a explicat că motivarea deciziei CCR nu are cum să schimbe efectul ei, nici să-l extindă şi nici să-l restrângă.
"CCR a decis astăzi că făcătura aia ridicolă a lui C.P. Tăriceanu este neconstituţională - nu e nicio surpriză, de fapt. Ce efect are decizia? Hotărârea respectivă nu (mai) există - prin urmare se revine în situaţia anterioară, cea în care instituţia condusă de Tăriceanu se află în conflict juridic de natură constituţională cu Ministerul Public.
Conflict soluţionat deja de CCR printr-o decizie unde spune că "Senatul are obligaţia de a redacta hotărârea adoptată în şedinţa plenului din 25 martie 2014 prin care a decis cu privire la cererea de încuviinţare a arestării senatorului Dan-Coman Şova, de a comunica hotărârea autorităţilor publice competente şi de a o publica în Monitorul Oficial al României, Partea I."
Nu, nu trebuie reluat niciun vot. Senatul a luat o decizie pe 25 martie, pe care preşedintele instituţiei refuză să o redacteze şi să o trimită la MOf", scrie Miron Damian pe contul său de Facebook.
"Exact aşa. De fapt prin vot Senatul i-a ridicat imunitatea dlui Şova. Asta spuneam atunci, asta spun şi acum", a comentat, la postarea jurnalistului, experta anticorupţie Laura Ştefan.
***
Curtea Constituţională dezbate miercuri contestaţia PNL-ului, vizând hotărârea Senatului referitoare la rezultatul votului exprimat în urma cererii DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova, relatează Hotnews.
Anterior dezbaterilor de astăzi, preşedintele CCR, Augustin Zegrean a declarat că judecătorii Curţii nu ridică imunităţi şi nici nu încuviinţează, sau nu, arestări, ci doar se vor pronunţa asupra constituţionalităţii hotărârii senatorilor în cazul Şova. Pe de altă parte, Zegrean a repetat faptul că, în cazul în care se decide că hotărârea este neconstituţională, votul va trebui reluat.
"Dacă hotărârea (Senatului n.r.) ar fi invalidată, nu ar mai exista o hotărâre şi atunci ar trebui să ia o altă hotărâre", a declarat Zegrean, întrebat dacă votul din Senat ar putea fi reluat în cazul invalidării hotărârii din 25 martie.
Reamintim că liberalii au sesizat CCR cu privire la hotărârea adoptată de Biroul Permanent al Senatului prin care se constată rezultatul votului din 25 martie în cazul Şova. Respectiva hotărâre fost adoptată de Senat după îndelungi tergiversări şi manevre juridice realizate de Călin Popescu Tăriceanu şi colegii săi din Biroul Permanent.
Din hotărârea Senatului reiese că nu au fost întrunite condiţiile cerute de lege pentru a încuviinţa reţinerea şi arestarea preventivă a lui Dan Şova, acuzat de căpuşarea complexurilor energetice Turceni şi Rovinari.
Călin Popescu Tăriceanu a refuzat pe 25 martie aprobarea cererii DNA privind reţinerea şi arestarea preventivă a lui Dan Şova, deşi majoritatea senatorilor prezenţi la şedinţa în care s-a dat votul pe cererea DNA dăduseră undă verde cererii procurorilor anticorupţie. Dintr-un total de 151 de senatori prezenţi în sală, 79 au votat pentru ridicarea imunităţii lui Dan Şova, 67 împotrivă şi 5 s-au abţinut. Conform Constituţiei, "hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră", ceea ce înseamnă că, pentru arestarea lui Şova, erau necesare doar 77 de voturi.
Tăriceanu a invocat însă, pentru a declina cererea procurorilor DNA, Regulamentul Senatului, care susţinea, contrar prevederilor din Constituţie, că o astfel de hotărâre se adoptă cu votul majorităţii tuturor senatorilor, nu doar a celor prezenţi - adică un număr de 85 de voturi având în vedere că Senatul are 168 de membri.
Sesizată de Consiliul Superior al Magistraturii, de PNL şi de preşedintele Iohannis, CCR a cerut Senatului, pe 8 aprilie, să redacteze o hotărâre ca urmare a votului din Senat din 25 martie iar această hotărâre să se publice în Monitorul Oficial, operaţiune care a durat nu mai puţin de trei săptămâni.
O eventuală reluare a votului în cazul lui Dan Şova, ar reprezenta o premieră în Parlament.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook