Preşedinţii Camerelor, întâlnire cu însărcinatul cu afaceri al SUA pe tema modificărilor aduse CP şi CPP

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu se întâlnesc miercuri cu ataşatul SUA, Dean Thompson, pentru dezbate tema modificărilor aduse la Codul Penal şi de Procedură Penală.
Însărcinatul cu Afaceri al Statelor Unite, Dean Thompson. (Captură.)
Loredana Diacu
13.05.2015

UPDATE. Şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri seara, după întâlnirea cu demnitarii străini, că aceştia au solicitat lămuriri legate de legislaţia pe justiţie, informează B1 TV.

"Am avut o discuţie informală cu însărcinatul cu afaceri al SUA, ambasadorul Marii Britanii, adjunctul de misiune germane. Am discutat chestiuni de interes bilateral, mediul de afaceri, au fost curioşi să afle chestiuni legate de modificările legislative care sunt în curs. Prin urmare, am avut această discuţie într-o manieră foarte deschisă şi amicală.

În această privinţă am făcut câteva precizări: statul de drept nu înseamnă întărirea instituţiilor represive ale statului, ci instituţii puternice care să apere. Am vorbit despre faptul că am sesizat preocupări în modul în care funcţionează diferitele faze ale cercetării penale. Vedem acest spectacol deplorabil al cătuşelor, un show cu oameni purtaţi de colo până colo, apare senzaţia de transfer a justiţiei din sala de judecată în stradă. Ei se duc de foarte multe ori gata acuzaţi.

Punctul de vedere al domnului Zgonea o să vi-l spună el, dar în esenţă v-am explicat că aceste preocupări trebuie să le avem în vedere şi trebuie aduse acele corecţii necesare, astfel încât justiţia să nu se îndepărteze de la rolul ei esenţial. Vedem o interferenţă şi o presiune care funcţionează într-o manieră subtilă. Lucrurile acestea nu trebuie să rămână neobservate. Eu v-am spus că din punctul meu de vedere şi cei patru diplomaţi au fost foarte grijulii să nu depăşeacă o anumită frontieră care în mod uzual nu se depăşeşte", a declarat Tăriceanu.

După întâlnirea de la Senat, ambasadorul britanic, Paul Brummell, a subliniat rolul important pe care în au, în România, Direcţia Naţională Anticorupţie şi organizaţiile din domeniu justiţiei.

"Am avut o întâlnire foarte productivă, foarte roditoare, am vrut să mulţumim şi domnului Tăriceanu şi domnului Zgonea pentru oportunitatea de a avea această întâlnire şi am subliniat importanţa rolului Parlamentului, am subliniat importanţa independenţei şi suveranităţii Parlamentului. Am discutat şi despre această perioadă foarte importantă din România, toţi am subliniat şi am sprijinit rolul DNA şi al organizaţiilor anticorupţie din România, care joacă un rol foarte important, un rol cheie în ţara aceasta", a declarat ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell, citat de Mediafax.

Oficialul britanic a scos în evidenţă faptul că diplomaţii nu au rolul "de a sugera legi", dar au vrut să se asigure că, în Parlament, se înţelege importanţa luptei anticorupţie.

"Vrem să fim siguri că discuţiile care au loc în ceea ce priveşte statul de drept din Parlament sunt discuţii care recunosc importanţa luptei anticorupţie pentru dezvoltarea României şi prosperitatea poporului român", a mai precizat Paul Brummell.

* * *

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu se întâlnesc miercuri cu Însarcinatul cu Afaceri al Statelor Unite la Bucureşti, Dean Thompson, pentru dezbate tema modificărilor aduse la Codul Penal şi de Procedură Penală.

Întrevederea, la care va participa şi şeful adjunct al misiunii germane, a fost solicitată de Dean Thompson în urmă cu două zile şi va avea loc la ora 16:30 la Senat.

Dean Thompson a mai avut miercurea trecută o scurtă întrevedere cu Valeriu Zgonea, în biroul acestuia. Şeful Camerei Deputaţilor a confirmat faptul că au discutat despre modificările care vizează CP şi CPP.

Întâlnirea are loc la scurt timp după ce DNA a acuzat că adoptarea propunerii legislative de modificare a Codului penal şi a Codului de Procedură Penală iniţiată de mai mulţi deputaţi, majoritatea PSD, ar diminua semnificativ eficienţa instituţiei, iar ambasadele SUA, Germaniei şi Marii Britanii şi-au exprimat îngrijorarea faţă de aceste modificări legislative.

Anterior, şi preşedintele Klaus Iohannis declarat că nu este de acord cu noile modificări propuse de social-democraţi:

"După părerea mea, lupta anticorupţie trebuie să continue în toată forţa şi cu toată forţa. Aceste modificări propuse sunt neavenite, am o părere foarte proastă despre aceste modificări. Aceeaşi părere o au şi alţii care au exprimat nemulţumiri în spaţiul public. Deci nu sunt de acord cu ele, mai simplu", a precizat şeful statului.

"Modificările propuse în Parlament pentru Codul Penal sunt de natură să afecteze bunul mers al justiţiei. Nu sunt de acord cu aceste încercări de a slăbi puterea Justiţiei!", a adăugat, pe contul său de Facebook, Klaus Iohannis.

Totodată, experta anticorupţie Laura Ştefan a avertizat că dacă aceste modificări legislative vor intra în vigoare s-a terminat cu lupta împotriva corupţiei.

"Dacă trec modificările la Codul Penal şi de Procedură Penală promovate de PSD (şi sunt şanse să treacă pentru că dl Ponta lipseşte din ţară) s-a terminat nu doar cu anticorupţia, ci şi în general cu lupta împotriva criminalităţii", a declarat Laura Ştefan.

Recomandăm şi Laura Ştefan: Dacă trec modificările la Codul Penal şi CPP promovate de PSD s-a terminat cu anticorupţia

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor