Tăriceanu: Am intrat într-o zonă a exceselor şi abuzurilor. Îngrădirea libertăţii trebuie făcută doar la condamnare

Şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, susţine că este oportună modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală prin care procurorii vor putea dispune arestarea preventivă numai în baza unor "indicii temeinice", nu a unor "suspiciuni rezonabile", aşa cum se procedează acum, prevedere ce îngreunează semnificativ luarea unei astfel de măsuri în viitor.
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
12.05.2015

Şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, susţine că este oportună modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală prin care procurorii vor putea dispune arestarea preventivă numai în baza unor "indicii temeinice", nu a unor "suspiciuni rezonabile", aşa cum se procedează acum, prevedere ce îngreunează semnificativ luarea unei astfel de măsuri în viitor.

Amendamentul la care face referire Tăriceanu, iniţiat de senatorii Ioan Chelaru, Ovidiu Donţu (ambii PSD) şi Cristiana Anghel (PC), a fost adoptat luni, prin vot secret electronic, de către Senat. Până la adoptarea finală mai este doar un pas - votul din Camera Deputaţilor, care este for decizional.

"Acest proiect de lege va stârni multe controverse. Cred că e firesc să stârnească o dezbatere. Atâta vreme cât vorbim de libertatea cetăţenilor, că vorbim de toţi cetăţenii. Nu putem să îngrădim libertatea cetăţenilor când există suspiciuni. E ca şi cum m-aş uita la dumneavoastră şi aş spune că v[ suspectez că sunteţi escroc fără să am nişte probe. Prin modificările care urmează să fie sau nu aprobate, această arestare care a devenit regula, nu excepţia, ar urma sa fie înlocuită cu ceva mai solid. Această decizie va fi luată de acum înainte numai dacă vor fi elemente consistente", a declarat luni seară Tăriceanu, la TVR, citat de stiripesurse.ro.

O reprezentantă a Consiliului Superior al Magistraturii a explicat însă, în cadrul Comisiei Juridice din Senat (care a aprobat ulterior acest amendament), că sintagma "suspiciune rezonabilă" face parte din jurisprudenţa CEDO, fapt atestat şi de reprezentanţii Ministerului Justiţiei, care însă au transmis că "până la urmă este rolul suveran al Parlamentului de a stabili cum vede această rezolvare".

În viziunea liderului PLR, această campanie de luptă anticorupţie trebuie făcută fără excese şi fără abuzuri, astfel că îngrădirea de libertate trebuie făcută doar atunci când instanţa hotărăşte condamnarea.

"Am intrat într-o zonă a exceselor şi abuzurilor. Parlamentarii nu au imunitate în faţa legii. Ei pot fi anchetaţi. Parlamentul nu se poate opune. Dacă instanţa hotărăşte că e vinovat el poate fi anchetat. Atunci când vorbim de foşti miniştri, anchetaţi pentru decizii politice, nu anchetează Parchetul deciziile politice. Ele sunt sancţionate de alegători. Deciziile cu aspect penal nu intră sub incidenţa Parlamentului", a declarat Tăriceanu.

Recomandăm şi Laura Ştefan: Dacă trec modificările la Codul Penal şi CPP promovate de PSD s-a terminat cu anticorupţia

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor