CCR a publicat motivarea deciziei în cazul Şova. Ce se va întâmpla acum?
Curtea Constituţională a publicat, marţi, motivarea deciziei prin care a stabilit că hotărârea luată de Senat în cazul solicitării DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării senatorului PSD Dan Şova este neconstituţională.
"Împrejurarea că instanţa constituţională a fost pusă în situaţia de a respinge, ca devenită inadmisibilă, sesizarea formulată cu privire la dispoziţiile articolul 173 din Regulament, în temeiul unor norme cu caracter procedural (dispoziţiile în forma criticată pentru neconstituţionalitate încetând a mai fi în vigoare la data pronunţării deciziei prin care s-a realizat controlul de constituţionalitate), precum şi împrejurarea că dispoziţiile din Legea numărul 96/2006 au fost modificate în sensul punerii lor în acord cu Legea fundamentală nu pot avea ca efect indirect validarea unui act al Parlamentului, adoptat anterior modificărilor menţionate, în temeiul acestor dispoziţii contrare Constituţiei", se precizează în motivarea CCR", citată de Mediafax.
În opinia judecătorilor CCR aceste aspecte "ridică problema caracterului loial al colaborării între instituţiile statului" şi al raportării acestora la principiile şi valorile constituţionale. Astfel, prin decizia în cazul Şova, Senatul îşi fundamentează rezultatul votului pe dispoziţii legale şi regulamentare contrare Constituţiei, "care conferă acestuia alte efecte juridice decât cele prevăzute de Legea fundamentală".
"Potrivit preambulului hotărârii, cererea referitoare la încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan-Coman Şova a primit 79 de voturi 'pentru', 67 de voturi 'contra' şi cinci voturi au fost anulate. Reţinând în articolul unic neîndeplinirea condiţiilor cerute de art.24 alin.(4) din Legea nr.96/2006 şi de art.173 din Regulamentul propriu, care consacră cvorumul decizional al majorităţii absolute în cazul încuviinţării reţinerii şi arestării preventive, Senatul atribuie rezultatului votului un alt efect juridic decât cel pe care îl prevede Constituţia. În concluzie, Curtea constată că hotărârea Senatului este neconstituţională", se mai arată în motivarea instanţei.
Decizia Curţii Constituţionale urmează să fie publicată în Monitorul Oficial.
Ce se va întâmpla după aceea? Se va relua votul în cazul Şova, sau se va da o nouă hotărâre care să fie în acord cu prevederile constituţionale, mai precis una prin care se încuviinţează ridicarea imunităţii acestuia.
Senatorul PSD Ioan Chelaru, purtător de cuvânt al Biroului Permanent al Senatului, susţinea recent că, în opinia lui, va trebui dat un nou vot în plen, în timp ce chestorul Senatului, senatorul PNL Cristian Bodea, este de părere că singura variantă viabilă, care ar respecta Constituţia, ar fi ca Tăriceanu să dea o Hotărâre de încuviinţare a arestării senatorului PSD Dan Şova.
Se aşteaptă în continuare decizia Senatului, al cărui şef, Călin Popescu Tăriceanu, este acuzat de opoziţie că face jocurile PSD şi îl protejează pe Şova.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.