UPDATE. "DEMISIA sau DEMIS !" - Proteste anti-Ponta la Bucureşti şi Cluj [video]

Miting împotriva lui Victor Ponta, Piaţa Universităţii, Bucureşti, 11 iunie 2015
Miting împotriva lui Victor Ponta, Piaţa Universităţii, Bucureşti, 11 iunie 2015 (Eugen Horoiu)
Se încarcă player-ul...

UDPATE ora 21:00 - Protestul din Capitală se apropie, de asemnea, de final. Oamenii au început să plece spre case, în piaţă rămânând doar câteva zeci de persoane.

* * *

UPDATE ora 20:30 - Potrivit Romania Curată, protestul din Cluj s-a încheiat după ce demonstranţii s-au întors în Piaţa Unirii.

* * *

UPDATE ora 20:20 - Printre protestatarii din Bucureşti, o doamnă în vârstă ţine liniştită în mână un album cu fotografii ale martirilor ucişi în decembrie 89 şi un mic carton cu mesajul "Păcat, păcat, de sângele vârsat". (vezi poza 2 din slide)

"Este păcat de sângele tinerilor care au murit în 89, să ajungem unde am ajuns. Aşa cum ne-a ajutat Dumnezeu în noiembrie 2014 (la prezidenţiale -n.r.), ne va ajuta şi acum", a declarat femeia.

* * *

UPDATE ora 20:10 - Cei aproximativ 1.000 de clujeni au ajuns în faţa Prefecturii, potrivit romanicurata.ro.

* * *

UPDATE ora 20:00 - Numărul protestatarilor din Bucureşti a crescut la aproximativ 300 de persoane. Atmosfera continuă să fie liniştită.

"Am senzaţia că suntem pe vremea fanarioţilor, plătim biruri pentru ca Ponta să le dea 230 de milioane de euro ruşilor de la Lukoil şi peste 600 de milioane de dolari Rompetrolului. Numai pentru asta şi Ponta tot ar tebui să demisioneze", a declarat, pentru Epoch Times, unul dintre protestatari.

Pe bluzele multor protestatari se poate vedea un abţibild cu inscripţia "Golani 2015", trimitere la evenimentele de acum 25 de ani când studenţii militau în Piaţa Universităţii pentru libertate.

Lumea a început să scandeze "Ponta, DNA", "Jos Ponta, jos, eşti un mincinos".

* * *

UPDATE ora 19:45: Protestarii de la Cluj au plecat spre Prefectură. Numărul lor se apropie acum de 1.000, relatează romaniacurata.ro.

Au apărut, de asemenea, şi slogane noi: "Ponta Ş-O VA lua de la DNA" şi "Jos ŞOVolanii".

* * *

UPDATE ora 19:30 - În jur de 200 de persoane s-au strâns joi seară lângă Piaţa Universităţii din Capitală, la Fântână, nemulţumiţi fiind de refuzul Parlamentului de a-i ridica imunitatea premierului Victor Ponta.

Momentan atmosfera este foarte liniştită, nu se scandează, iar jandarmii nu au pornit, ca la protestul de acum câteva zile, campania de legitimări şi amenzi.

Protestatarii au afişe cu mesaje precum: "Curvele sunt la putere", "Ponta apare, soarele răsare" deasupra fotografiei în care Ponta este prezentat cu coafura lui Kin Jong-un.

Pe lângă votul în cazul Ponta, manifestanţii îşi exprimă nemulţumirea şi faţă de declaraţiile defăimătoare la adresa românilor din diaspora date cu o zi în urmă de ex-ministrul PSD Ioan Rus. Oamenii au pancarte pe care scrie "Ioan Rus, despre românii din diaspora: "Au poate 1.500 de euro salariu, de asta copiii se fac golani acasa şi nevastă-sa curvă" - asta gandesc ei despre noi toţi".

Printre manifestanţi, în marea lor majoritate tineri se pot vedea şi exponenţi de marcă ai socităţii civile precum Nicuşor Dan, preşedinte al Asociaţiei Salvaţi Bucureşti, Dan Trifu, de la Eco Civica, George Epurescu de la România Fără Ei etc.

Deşi în zonă sunt comasate efective mari de jandarmi, aceştia nu au trecut la legitimări şi intimidări aşa cum s-a procedat la protestul împotriva defrişărilor de duminică, 7 iunie, când forţele de ordine au urcat protestatari în dube şi au legitimat tot ce mişca.

* * *

UPDATE ora 19:15 - În jur de 500 de persoane protestează la Cluj, potrivit romaniacurată.ro. Oamenii strigă "Jos Ponta, jos, eşti un mincinos", "Premier penal, marş la tribunal", "Ponta dă-te dus, după Ioan Rus", "Mai bine curvă, decât trădător, mai bine golan, decât plagiator".

S-au afişat mesaje precum: "Mai bine golan, decât pesedist", "Ne-am săturat de corupţie", sau "Premier penal, marş la tribunal".

* * *

Mii de români şi-au anunţat prezenţa, joi, începând cu ora 19, la protestele din Bucureşti şi Cluj, cauzate de refuzul majorităţii parlamentare de a îi ridica imunitatea premierului, acuzat de conflict de interese în dosarul Şova. Ambele proteste vor începe la ora 19.00.

Cetăţenii Capitalei sunt chemaţi la un marş de protest faţă de refuzul majorităţii parlamentare de a îi ridica imunitatea premierului, acuzat de conflict de interese în dosarul Şova. Marşul va începe de la Universitate, având ca punct terminus clădirea Parlamentului.

"Cei pe care i-am ales nu ne sunt egali. Folosesc legea şi funcţia după bunul plac. Un prim ministru suspect - dar care nu poate fi anchetat - te ameninţă să stai acasă. Ce faci? Una din cereri este ''libertatea de exprimare''.

Rugăm Jandarmeria - care la ultima manifestare de la Universitate, cu despăduririle, a ameninţat jurnalişti şi protestatari - să respecte libertatea oricărui cetăţean de a-şi exprima nemulţumirile.

Sperăm că nu suntem în semidictaturi de tip Erdogan sau Viktor Orban şi vom cere demisia urgentă a şefului jandarmeriei care mai acceptă vreun comportament agresiv în faţa unor comportamente paşnice şi legitime. Avem voie să mergem pe stradă. Avem voie să ne spunem părerea în orice spaţiu public.", scriu organizatorii marşului din Bucureşti, pe Facebook.

La protest şi-au anunţat participarea peste 2.100 de persoane.

Cluj

Clujenii sunt aşteptaţi, tot de la ora 19, în Piaţa Unirii. Începând cu ora 19:30, protestatarii vor porni în plimbare pe traseul Piaţa Unirii - Eroilor - Baba Novac - 21 Decembrie - Piaţa Unirii.

"Aroganţă , minciună , îngâmfarea , manipularea , plagiatul , ticăloşenia , grosolănia , etc. Aceştia sunt însoţitorii politici ai prim-ministrului României. România nu poate fi condusă de un personaj asupra căruia planează atâtea acuzaţii. DEMISIA sau DEMIS!", scriu organizatorii protestului din Cluj.

În jur de 2.000 de persoanu au anunţat că vor participa la manifestaţie.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.