Autorul atentatului cu Cybertruck era veteran al armatei. A folosit aceeaşi aplicaţie de închirieri auto ca atacatorul din New Orleans
Şoferul Cybertruck-ului Tesla care a explodat în faţa hotelului lui Donald Trump din Las Vegas în ziua de Anul Nou era un veteran al armatei care a servit timp de aproape două decenii, potrivit Telegraph. În plus, autorităţile locale au precizat joi că soldatul decorat s-a împuşcat în cap chiar înainte de detonare.
Matthew Livelsberger, un bărbat în vârstă de 37 de ani din Colorado, ar fi închiriat Cybertruck-ul de la Turo, un serviciu de leasing auto, înainte de a-l împacheta cu mortiere de tip pirotehnic, combustibil de camping şi canistre.
El era în serviciu militar în Germania, dar se afla în concediu în Colorado la momentul atacului, au declarat surse pentru CBS.
O rudă a declarat postului de televiziune că nu avea cunoştinţă de implicarea sa în incident, dar a confirmat că închiriase un Cybertruck.
Soţia sa nu mai ştia nimic de el de câteva zile.
Specialist în informaţii şi operaţiuni, Livelsberger a declarat pe profilul său LinkedIn că a petrecut 19 ani în armată, dintre care 18 în cadrul forţelor speciale.
Rapoartele sugerează că acesta avea mai multe adrese în Colorado Springs, cel puţin una fiind percheziţionată de FBI miercuri seara.
Autorităţile investighează o posibilă legătură între Livelsberger şi Shamsud-Din Jabbar, teroristul din spatele atacului cu maşină din New Orleans care a ucis 15 persoane în ajunul Anului Nou.
La fel ca Livelsberger, Jabbar a servit în armată şi, potrivit unor rapoarte, a lucrat la aceeaşi bază militară ca presupusul atentator cu Cybertruck.
Jabbar, al cărui camion Ford purta un steag artizanal al Statului Islamic (SI), a închiriat, de asemenea, vehiculul cu Turo.
Un purtător de cuvânt al Turo a declarat că firma "colaborează activ cu autorităţile de aplicare a legii în timp ce acestea investighează ambele incidente", adăugând: "Nu credem că vreunul dintre chiriaşii implicaţi în atacurile din Las Vegas şi New Orleans avea antecedente penale care i-ar fi identificat ca o ameninţare la adresa securităţii".
Şeriful Kevin McMahill, de la Departamentul Metropolitan de Poliţie din Las Vegas, a declarat că autorităţile ştiu cine a închiriat camionul în Colorado, dar nu au făcut public numele până când anchetatorii nu vor stabili dacă este vorba de aceeaşi persoană care a murit.
Reprezentanţii forţelor de ordine cred că Jabbar nu a acţionat singur, deşi nu este clar dacă cei doi s-au intersectat în timpul serviciului militar.
"Investigăm absolut orice legătură cu ceea ce s-a întâmplat în New Orleans, precum şi cu alte atacuri care au avut loc în întreaga lume", a declarat McMahill. "Nu excludem nimic".
Explozia din Las Vegas l-ar fi ucis pe Livelsberger şi ar fi rănit alte şapte persoane. Mesajele postate pe Facebook sugerează că acesta era un susţinător al lui Trump şi un entuziast al focurilor de artificii.
Poliţia Metropolitană din Las Vegas şi oficialii Departamentului de Pompieri din Clark County au declarat că o persoană a murit în interiorul camionetei cu aspect futurist, care a rămas în mare parte intactă.
De asemenea, este posibil ca oficialii să analizeze dacă Livelsberger a ales în mod deliberat o maşină fabricată de Elon Musk, având în vedere relaţia miliardarului cu Donald Trump, preşedintele ales al SUA.
Până la sfârşitul după-amiezii de miercuri, autorităţile încă se străduiau să scoată cadavrul din vehicul şi să înceapă procesarea probelor din interior.
Joe Biden, preşedintele în exerciţiu al SUA, a fost informat cu privire la explozie. Musk a precizat că explozia "pare să fie un act de terorism", adăugând într-o declaraţie: "Am confirmat acum că explozia a fost cauzată de artificii foarte mari şi/sau de o bombă transportată în cuşeta Cybertruck-ului închiriat şi nu are legătură cu vehiculul în sine. Toată telemetria vehiculului era pozitivă în momentul exploziei".
Poliţia tratează explozia ca pe un posibil act criminal sau un act de teroare până la stabilirea unui motiv.
Între timp, au început să apară detalii despre trecutul lui Jabbar, inclusiv viaţa sa ca agent imobiliar, divorţul şi problemele sale financiare.
FBI a declarat că se crede că acesta a fost lăsat la vatră onorabil, iar Pentagonul se pare că îşi verifică arhivele pentru a găsi mai multe informaţii despre serviciile sale şi despre locul în care a lucrat.
Într-un videoclip, despre care se crede că a fost postat pe YouTube de teroristul născut în Texas, acesta a declarat că a lucrat atât pentru Midas Group, cât şi pentru Blue Meadow Properties. De asemenea, el a declarat că s-a născut în Beaumont, Texas, dar că a locuit apoi în Houston.
"Am fost aici toată viaţa mea, cu excepţia călătoriilor pentru armată, unde am petrecut 10 ani ca specialist în resurse umane şi IT", a afirmat Jabbar.
El a spus că "a învăţat ce înseamnă un serviciu excelent şi ce înseamnă să fii receptiv şi să iei totul în serios, punând punctele pe «i» şi pe «t» pentru a te asigura că lucrurile merg fără probleme".
El s-a confruntat cu dificultăţi financiare considerabile, datorând peste 27.000 USD în rate întârziate la casă şi riscând să fie executat silit, a declarat el, şi a acumulat 16.000 USD în datorii la cardurile de credit din cauza cheltuielilor sale de întreţinere.
Cazierul judiciar prezentat de New York Times a arătat că Jabbar a mai fost acuzat de două infracţiuni minore - una în 2002 pentru furt şi alta în 2005 pentru conducere cu un permis invalid.
Dwayne Marsh, soţul fostei soţii a lui Jabbar, a declarat că acesta a început să se convertească la islam în ultimul an şi "era nebun".
Atacurile au dus la sporirea securităţii în marile oraşe din Statele Unite, inclusiv New York. Scriind pe X, Eric Adams, primarul New York-ului, a declarat că va fi sporită securitatea în jurul Trump Tower şi Times Square.
El a continuat: "Deşi nu există ameninţări imediate la adresa oraşului nostru în acest moment, din precauţie, am sporit securitatea şi am crescut prezenţa NYPD în locaţiile relevante".