Slovacia acuză Ucraina de “sabotare” a tranzitului de gaze ruseşti. Ameninţă cu posibile represalii

Premierul slovac Robert Fico. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Redacţia
03.01.2025

Guvernul de coaliţie al Slovaciei va discuta măsuri de retorsiune împotriva Ucrainei după ce aceasta a oprit fluxul de gaze ruseşti prin teritoriul său către Slovacia, a declarat joi premierul slovac Robert Fico.

Într-un mesaj video postat pe Facebook, Fico a declarat că partidul său, Smer, va lua în considerare întreruperea livrărilor de electricitate către Ucraina, reducerea ajutorului acordat refugiaţilor ucraineni şi solicitarea reînnoirii tranzitului de gaze sau compensarea pierderilor suferite de Slovacia din cauza încetării fluxului de gaze ruseşti.

Exporturile de gaze ruseşti prin conductele din era sovietică care trec prin Ucraina s-au oprit în ziua de Anul Nou, marcând sfârşitul deceniilor de dominaţie a Moscovei asupra pieţelor energetice europene. Exporturile au încetat în urma expirării unui contract de tranzit între Rusia şi Ucraina, potrivit Reuters.

Slovacia are surse alternative de aprovizionare cu gaze, dar Fico, care a pus capăt ajutorului militar acordat Ucrainei şi a căutat relaţii mai calde cu Moscova, spune că Slovacia îşi va pierde propriile venituri din tranzit şi va plăti taxe de tranzit suplimentare pentru a aduce gaze non-ruseşti. De asemenea, Fico a afirmat că preţurile europene la gaz şi energie vor creşte ca urmare a acţiunilor Ucrainei.

Fico a declarat că o delegaţie slovacă va discuta situaţia la Bruxelles marţea viitoare şi apoi coaliţia sa de guvernare va discuta despre represalii pentru ceea ce el a numit drept un "sabotaj" din partea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

"Declar că partidul meu Smer-SSD este pregătit să dezbată şi să convină în cadrul coaliţiei cu privire la oprirea furnizării de energie electrică şi la reducerea semnificativă a sprijinului pentru cetăţenii ucraineni din Slovacia", a declarat Fico.

"Singura alternativă pentru o Slovacie suverană este reînnoirea tranzitului sau solicitarea unor mecanisme de compensare care să înlocuiască pierderea în finanţele publice de aproape 500 de milioane de euro".

Zelenski l-a acuzat săptămâna trecută pe Fico de deschiderea unui "al doilea front energetic" împotriva Ucrainei, la ordinele Rusiei.

Operatorul slovac al reţelei de tranzit de gaze Eustream, deţinut majoritar de stat, a avut venituri de 158 de milioane de euro şi un profit după impozitare de 25 de milioane de euro în cele şase luni până la 31 ianuarie 2024, ultima perioadă pe care a raportat-o pe site-ul său.

Importatorul slovac de gaze SPP, deţinut de stat, care acoperă aproximativ două treimi din cererea slovacă, a declarat miercuri că se va confrunta cu costuri suplimentare de aproximativ 90 de milioane de euro, în principal taxe de tranzit, dacă ar înlocui toate gazele ruseşti în acest an.

Slovacia, care se învecinează cu Ucraina în est, a exportat 2,4 milioane de megawaţi oră de electricitate în primele 11 luni ale anului 2024 către Ucraina, care a suferit penurii din cauza bombardamentelor ruseşti, potrivit datelor operatorului de reţea slovac.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor