SUA înfiinţează o nouă bază militară în provincia siriană Alep
În urma răsturnării regimului Bashar al-Assad la 8 decembrie, pe fondul cuceririi rapide a Siriei de către gruparea Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care face parte din Al-Qaeda, marea întrebare pentru viitoarea administraţie Trump va fi dacă va retrage în sfârşit forţele americane din Siria, după ce acestea se află acolo de o jumătate de deceniu.
Deocamdată, se pare că trupele americane nu numai că îşi menţin bazele în nord-est, unde se află câmpurile de petrol şi gaze ale Siriei, dar îşi extind de fapt prezenţa şi foarte aproape de graniţa cu Turcia.
Joi, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (SOHR), cu sediul la Londra, cunoscut de mult timp ca o organizaţie din exil a opoziţiei anti-Assad, a declarat că forţele americane fac pregătiri pentru stabilirea unei noi baze militare în oraşul Ain Al-Arab, sau Kobani, din nord, potrivit Zero Hedge.
Publicaţia a citat observatorii săi la faţa locului, care au declarat că forţele americane au adus un convoi de 50 de camioane care transportau blocuri de ciment în zonele din nord-estul Siriei controlate de Forţele Democratice Siriene (FDS, un grup dominat în mare parte de kurzi sirieni).
Ain Al-Arab este un district al provinciei Alep din nordul Siriei. În zona din jurul Alepului au avut loc lupte sporadice între kurzii sirieni şi jihadiştii HTS pe parcursul lunii decembrie.
"Activiştii SOHR au raportat că au văzut convoiul pe autostrada Al-Hasakah-Al-Raqqah, în timp ce se îndrepta spre zona Ain Al-Arab (Kobani) din zona rurală estică a Alepului", a descris raportul şi a menţionat că un vehicul militar al FDS asigura escorta.
"Potrivit surselor SOHR, acest lucru vine ca parte a eforturilor forţelor americane de a-şi consolida bazele şi de a stabili o nouă bază militară în Ain Al-Arab, având în vedere creşterea tensiunilor militare şi de securitate în acea regiune", a raportat agenţia rusă de ştiri Sputnik despre această evoluţie.
Raportul SOHR a furnizat detalii suplimentare care sugerează cu tărie o nouă bază militară americană în această regiune de frontieră din apropierea Turciei:
"Ieri, surse SOHR au raportat că forţele "Coaliţiei internaţionale" au adus un convoi de mijloace logistice, inclusiv camere prefabricate, camere de supraveghere, blocuri de ciment, rezervoare de combustibil şi utilaje de săpat spre Ain Al-Arab (Kobani). Potrivit unor surse de încredere ale SOHR, săpăturile şi forările vor începe în weekend şi vor fi aduse mai multe întăriri militare, precum soldaţi, arme, vehicule blindate, radare şi arme antiaeriene".
În regiunea de frontieră au avut loc ani de zile confruntări între grupările militante susţinute de Turcia şi FDS înarmate şi instruite de SUA. De asemenea, avioanele de război turceşti au bombardat uneori poziţii kurde siriene.
Statele Unite se află într-o poziţie precară în Siria, dat fiind că aproape niciun grup - cu excepţia kurzilor - nu doreşte ca trupele americane să ocupe teritoriul sirian. Turcia acuză de mult timp Washingtonul că sprijină "teroriştii", deoarece consideră FDS ca pe o extensie a PKK, o organizaţie scoasă în afara legii.
Noii conducători HTS ai Damascului vor dori cu siguranţă să aibă acces la zăcămintele de petrol şi gaze ale ţării, pentru a-şi îndeplini promisiunile de a repune în funcţiune electricitatea şi combustibilul pentru populaţie. SUA s-au bazat mult timp de aceste resurse energetice pentru a avea influenţă şi pentru a priva fostul guvern Assad de resursele sale, de asemenea pe fondul sancţiunilor. Ce va face Trump de data aceasta?