Superoferta globală de petrol provoacă cozi imense în porturi

Supraproducţia globală de petrol şi preţurile foarte mici au dus la o amplificare a ambuteiajelor în porturi, în special în Orientul Mijlociu şi Asia.
(Captură Foto)
Andrei Popescu
15.04.2016

În condiţiile în care porturile fac eforturi în faţa supraabundenţei globale de petrol, cozi lungi de petroliere s-au format pe unele dintre cele mai aglomerate linii maritime din lume, unde aproximativ 200 milioane de barili de petrol aşteaptă să fie încărcaţi sau livraţi.

Navele, încărcate cu petrol în valoare de aproximativ 7,5 miliarde de dolari la preţurile curente ale pieţei, s-ar întinde pe o lungime de aproape 40 de km dacă ar forma o singură linie dreaptă.

Cea mai mare aglomerare de nave are loc în Orientul Mijlociu, unde porturile se străduiesc să facă faţă producţiei de petrol disponibile pentru export, şi în Asia, unde multe porturi nu s-au modernizat pentru a putea gestiona eficient o cerere foarte ridicată din partea clienţilor care vor să profite de pe urma preţurilor scăzute la combustibil.

Cauza a fost o combinaţie între cererea foarte ridicată din partea rafinăriilor din China şi infrastructura portuară deficitară din Orientul Mijlociu şi America Latină care nu este capabilă să facă faţă.

Datele arată că 125 de superpetroliere, cu o capacitate de a transporta petrol în China timp de 3 săptămâni, aşteaptă la coadă în porturi. Costul zilnic este de 6,25 milioane de dolari, pe baza preţurilor actuale de închiriere a navelor de aproximativ 50.000 de dolari pe zi.

În timp ce taxele pentru petroliere sunt în general susţinute de compania sau persoana care cumpără combustibilul, întârzierile din port au un efect negativ asupra industriei de transport maritim.

Pentru dealeri, o întârziere de o lună poate transforma un comerţ profitabil într-o pierdere dureroasă.

“Dacă ai cumpărat 100.000 de baril de petrol la 40 de dolari pe baril, atunci acea cantitate te va costa 4 milioane de dolari”, a declarat un comercial din sectorul petrolier.

“Şi dacă ai calculat alte 1,5 milioane pentru transporturile ce au loc timp de o lună, ajungi să plăteşti dublu din cauză că nava ta este blocată în ambuteiaj într-un port, atunci acel lucru îţi va da totul peste cap în mod serios – de la program până la profit.”

În centrul acestei situaţii de criză se află o creştere fără precedent a producţiei petroliere globale, împreună cu creşterea consumului.

Producţia petrolieră în creştere a menţinut preţurile la niveluri scăzute cu până la 70% începând cu 2014. Acest lucru a ajutat la creşterea cererii din partea rafinăriilor independente chineze, eliberate anul trecut de restricţiile guvernamentale asupra importurilor şi care acum profită de cantitatea mare de petrol disponibilă şi preţurile mici de cumpărare – toate acestea punând, în schimb, mare presiune pe porturi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor