Zeci de petroliere stau la coadă pentru a intra în portul irakian Basra

Zeci de petroliere sunt prinse într-un blocaj maritim în apropierea portului irakian Basra, conducând la întârzieri mari in procesul de încărcare a mărfii.
Coadă de petroliere în Golful Basra
Coadă de petroliere în Golful Basra (Reuters / Shipping Sources)

Conform Reuters, aproximativ 30 de petroliere de capacitate mare (VLCC-uri) se află în Golful Persic şi staţionarea ar putea costa aproximativ 75.000 de dolari pe zi. Este posibil ca unele nave să aştepte săptămâni pentru a ajunge în port.

Având în vedere producţia ridicată de petrol din Irak, portul Basra încearcă să încarce cât mai rapid întreaga cantitate de petrol în navele de transport, însă unele sunt forţate să aştepte mult. Irakul a exportat aproximativ 3,2 milioane de barili pe zi în luna martie de pe coasta sa sudică, o creştere semnificativă de la cele 2,5 milioane de barili pe zi în 2010.

Şi numărul petrolierelor care aşteaptă pare să crească. Blocajul duce la creşterea preţului pentru închirierea unui petrolier. Acest lucru, combinat cu reducerea capacităţii de stocare disponibilă în China, duce de asemenea la creşterea tarifelor pentru petroliere în Asia. Rapoartele arată că tarifele pentru VLCC-uri s-au dublat de la 37.250 USD pe zi la 74.700 USD pe zi.

Conform calculelor efectuate de Reuters, există 27 VLCC-uri blocate în Golf în apropierea portului Basra, încărcate cu 43 milioane de barili de petrol. Unele nave aşteaptă de câteva săptămâni. Timpul actual de aşteptare este cuprins între 18 şi 19 zile, adică de două până la trei ori mai mult decât perioada normală de aşteptare de 5 până la 10 zile.

Reuters l-a contactat pe căpitanul unui petrolier, care a declarat că nu este sigur când va fi capabil să încarce în port. “Nu ni s-au oferit niciun fel de detalii”, a precizat căpitanul, refuzând să fie identificat.

Între timp, pe uscat, Irakul are de înfruntat o instabilitate tot mai mare în sudul ţării, care este departe de frontul de luptă cu grupul jihadist Statul Islamic, fiind una dintre puţinele zone stabile din ţară. Totuşi, miliţiile au o prezenţă tot mai mare în sudul ţării, declanşând temeri pentru companiile petroliere internaţionale ce operează în Basra.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie