Marina americană îşi va intensifica operaţiunile maritime în Marea Chinei de Sud

Marina SUA plănuieşte să îşi intensifice aşa-numitele operaţiuni pentru promovarea “libertăţii de navigaţie” în Marea Chinei de Sud, în ciuda criticilor dure venite din partea Chinei, care vede această acţiune ca o provocare.
Fotografie aeriană care suprinde activităţile continue de revendicare teritorială ale Chinei asupra recifului Mischief din Insulele Spratly, în Marea Chinei de Sud, 11 mai 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
25.02.2016

Americanii vor trimite o navă de luptă care va pătrunde în interiorul limitei teritoriale de 22 de km impuse de China în jurul insulelor revendicate de Beijing în Marea Chinei de Sud.

“Vom desfăşura mai multe operaţiuni, vom desfăşura în viitor operaţiuni cu o complexitate mai mare”, a declarat amiralul Harry Harris, comandantul Comenzii SUA din Pacific.

“Vom zbura, naviga şi opera oriunde ne permite legea internaţională”, a adăugat amiralul.

Începând cu octombrie 2015, Marina SUA a desfăşurat două operaţiuni pentru susţinerea libertăţii de navigaţie în Marea Chinei de Sud, susţinând că acele misiuni sunt o modalitate importantă de a sprijini legea internaţională.

Tensiunile au continuat să crească între Washington şi Beijing de când China a pretins suveranitatea asupra celei mai mari părţi din Marea Chinei de Sud, care a fost revendicată parţial şi de Vietnam, Malaezia, Brunei, Filipine şi Taiwan.

Începând cu 2013, Beijingul şi-a accelerat activităţile de creare de noi avanposturi, turnând nisip deasupra recifelor şi atolilor. Clădiri, porturi şi piste de aterizare suficient de mari pentru a primi bombardiere şi avioane de luptă au fost de asemenea construite pe insulele nou apărute – aceste activităţi fiind considerate drept o încercare de a schimba status quo-ul teritorial prin modificarea geografiei.

“Este foarte clară intenţia Chinei de a militariza Marea Chinei de Sud”, a declarat Harris Comitetului pentru Servicii Armate din Camera Reprezentanţilor.

Totuşi, amiralul nu a oferit detalii specifice privind viitoarele operaţiuni maritime americane, dar a sugerat că ele vor fi desfăşurate de un anumit tip de distrugător care “este foarte capabil să se apere dacă acele operaţiuni merg într-o direcţie greşită”.

Imaginile de satelit publicate în 16 februarie de Imagesat Internaţional au arătat două baterii de câte 8 lansatoare de rachete şi un sistem radar pe Insula Woody, care aparţine Insulelor Paracel din Marea Chinei de Sud.

Un oficial american a confirmat faptul că imaginile de satelit au surprins sistemul de apărare antiaeriană HQ-9, care are o rază de acţiune de aproximativ 200 km, a raportat Fox News. Conform raportului, rachetele par să fi fost instalate în perioada cuprinsă între 3 şi 14 februarie.

Ministerul taiwanez al Apărării a confirmat la rândul său desfăşurarea rachetelor chinezeşti, cerând tuturor părţilor interesate “să colaboreze pentru a menţine pacea şi stabilitatea în regiunea Mării Chinei de Sud”.

China a negat faptul că a trimis lansatoare de rachete sol-aer pe insulă iar ministrul chinez de Externe Wang Yi a precizat că rapoartele "au fost create de anumite organizaţii media occidentale", conform Reuters.

SUA consideră că procesul de construire a insulelor artificiale de către China ar putea ameninţa navigarea în zonele disputate, din moment ce Marea Chinei de Sud care este un canal navigabil strategic folosit pentru transportul de mărfuri, care se ridică la o valoare totală de 5 trilioane de dolari anual, inclusiv 1,2 trilioane de dolari obţinuţi de SUA din comerţ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor