Beijingul militarizează o altă insulă în Marea Chinei de Sud

China continuă să agite apele în Marea Chinei de Sud. După ce în luna februarie a trimis rachete pe insula Woody din regiune, Beijingul pare hotărât să militarizeze o nouă insulă din arhipelagul Spratly, atrăgând nemulţumirea şi criticile SUA.
Insula Woody.
Insula Woody. (Captură Foto)

China îşi desfăşoară forţele pe Scarborough Shoal, o insulă nordică în contestatul Arhipelag Spratly din Marea Chinei de Sud.

Surse ale spionajului american au descoperit planul luna trecută şi acesta a fost confirmat pe un website administrat de entuziaşti ai armatei chineze, conform Washington Free Beacon. Pe acel website au existat detalii care includeau planuri pentru o pistă, un sistem energetic, locuinţe şi un port pentru nave de luptă.

Insula este localizată la doar 240 km de Filipine, care revendică, de asemenea, teritoriul respectiv. Poziţia insulei este, totodată, o sursă de îngrijorare majoră pentru Pentagon şi Departamentul de Stat american.

Oficialii au acuzat China că încearcă să preia treptat controlul asupra Mării Chinei de Sud, lucru care ar putea ameninţa navigarea în zonele disputate, din moment ce Marea Chinei de Sud este un canal navigabil strategic folosit pentru transportul de mărfuri, ce se ridică la o valoare totală de 5,3 trilioane de dolari anual, inclusiv 1,2 trilioane de dolari obţinuţi de SUA din comerţ.

China pretinde suveranitatea asupra celei mai mari părţi din Marea Chinei de Sud – care a fost revendicată parţial şi de Vietnam, Malaezia, Brunei, Filipine şi Taiwan.

“Din această viitoare bază, racheta YJ-62, care are o rază de acţiune de 400 km, poate ataca majoritatea ţintelor de pe principala insulă filipineză Luzon”, a declarat Rick Fisher, membru al Internaţional Assessment and Strategy Center. “China ar putea, de asemenea, să desfăşoare rachete balistice anti-navă la această bază”, a mai susţinut Fisher pentru Washington Free Beacon.

În plus, chinezii amplifică baza militară de pe Insula Woody din grupul de insule Paracel. Marţi, două avioane de luptă chineze J-11 au fost trimise acolo, conform Fox News.

Secretarul de stat american John Kerry a discutat despre această chestiune cu liderii chinezi în luna februarie, când Beijingul a confirmat intenţia de extindere. Kerry a încercat să îi convingă să renunţe să ia măsuri unilaterale în zonă.

“Ei [China] intenţionează să folosească constrângerea şi forţa pentru a remodela regiunea potrivit preferinţelor proprii, indiferent de legile sau normele internaţionale”, a susţinut un congresman american.

Senatorul din Arizona John McCain doreşte ca SUA să îşi intensifice prezenţa în regiune cu încă un portavion care să ia parte la exerciţiile viitoare de patrulare a apelor, urmărind în acest fel să “demonstreze puterea de luptă a SUA”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe