Summitul Netanyahu-Putin precedat de desfăşurarea sistemelor ruseşti S-300 în Siria

Sâmbătă, cu doar două zile înainte de summitul ce are loc luni la Moscova între premierul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele rus Vladimir Putin, soldaţii de la baza rusească de lângă oraşul sirian de coastă Latakia au fost observaţi pregătindu-se să desfăşoare baterii de rachete antiaeriene S-300.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Captură Foto)
Andrei Popescu
21.09.2015

Sâmbătă, cu doar două zile înainte de summitul ce are loc luni la Moscova între premierul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele rus Vladimir Putin, soldaţii de la baza rusească de lângă oraşul sirian de coastă Latakia au fost observaţi pregătindu-se să desfăşoare baterii de rachete antiaeriene S-300.

Prezenţa acestor sisteme de rachete în Siria ridică întrebări majore. Cel mai important, nu se ştie împotriva cărei puteri aeriene sunt ele desfăşurate, ţinând cont de faptul că grupul jihadist Statul Islamic (cunoscut şi sub numele de ISIL) nu dispune în prezent de o forţă aeriană şi nici de piloţi.

Ruşii susţin că îşi construiesc o prezenţă militară în Siria pentru "a lupta împotriva ISIL", sau cel puţin aceasta a fost versiunea oficială acum câteva săptămâni. Dar nici acest grup şi nicio altă putere regională nu prezintă o ameninţare aeriană pentru forţele ruseşti din Siria.

Analiştii israelieni susţin că sistemul de apărare antiaeriană de ultimă oră instalat în Siria, la care are acces şi Iranul, ar putea prezenta o posibilă ameninţare pentru securitatea Israelului.

Trimiterea de forţe şi echipamente militare ruseşti în Rusia indică faptul că Putin ar putea avea o agendă pe termen destul de lung în Siria.

Conform rapoartelor publicate de Debkafile, numărul soldaţilor ruşi prezenţi în Siria creşte constant. La început, rapoartele susţineau că au fost trimişi câteva sute de soldaţi ai Marinei ruse, dar acum se fac pregătiri pentru găzduirea a aproximativ 2.000 de soldaţi.

Un proces similar are loc în cazul desfăşurării de rachete antiaeriene. Iniţial, rapoartele au susţinut că Moscova furnizează Siriei rachete SA-22, cunoscute sub numele de Pantsir-S1. Acele rachete nu au sosit niciodată.

Au apărut în schimb sisteme S-300, mult mai performante.

Sosirea, în 18 septembrie, a patru avioane tactice ruseşti Suhoi 30SM în Latakia a ridicat de asemenea unele semne de întrebare.

Această mişcare a fost făcută de Rusia la doar câteva ore după ce secretarul american al Apărării, Ash Carter, a discutat cu omologul său rus, Serghei Şoigu, într-un efort de a preveni producerea unor eventuale coliziuni între forţele aeriene americane şi ruseşti care operează în Siria.

Cum Su-30SM sunt proiectate pentru luptă aer-aer, întrebarea ar fi care sunt forţele inamice luate în vizor. Aceeaşi întrebare este valabilă şi în cazul celor 6 interceptoare ruseşti MIG-31, care au apărut brusc în Damasc în septembrie.

Conform Debkafile, Generalul iranian Yahya Rahim Safavi, consilier militar pentru liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, a declarat vineri: “Rusia se mişcă în coordonare cu Iranul în privinţa anumitor chestiuni regionale, inclusiv [războiul din] Siria.”

Anumite rapoarte apărute în Israel în ultimele câteva zile au susţinut că Putin a dorit summitul de luni mai mult decât Netanyahu. Unele rapoarte au susţinut că Forţa Aeriană a Israelului a început să creeze un mecanism de comunicare cu Forţă Aeriană a Rusiei pentru a împiedica "eventuale ciocniri" în spaţiul aerian sirian.

General-locotenentul Gadi Eisenkot, şeful Forţelor de Apărare Israeliene, şi general-maiorul Herzl Halevi, şeful serviciului de informaţii al armatei, îl însoţesc luni pe premierul israelian la Moscova, un semnal clar că transferurile regionale de arme şi trimiterea de trupe ruseşti în Siria vor fi principalele subiecte de discuţie.

Este pentru prima dată când ofiţeri militari israelieni de rang înalt au fost chemaţi să participe la o întâlnire între liderii Rusiei şi Israelului.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor