Siria riscă să devină focarul unei conflagraţii mondiale. Trupe iraniene se alătură celor ruse din teren

Forţe guvernamentale siriene
Forţe guvernamentale siriene (AFP/Getty Images)

Săptămâna aceasta Iranul şi-a trimis primele trupe terestre în Siria, aproximativ 1.000 de soldaţi din cadrul Marinei şi Gărzilor Revoluţionare, conform website-ului DEBKAfile.

Soldaţii iranieni au fost desfăşuraţi direct în Ghorin, o mică unitate militară aeriană situată la sud de oraşul-port Latakia, şi apoi s-au alăturat soldaţilor din Marina Federaţiei Ruse care tocmai au aterizat în Jablah. Cu trei săptămâni în urmă, DEBKAfile a început să raporteze despre intervenţia militară terestră ruso-iraniană pentru salvarea liderului sirian Bashar al-Assad. Comasarea militară rusească în Siria a fost dezvăluită pentru prima dată pe 1 septembrie.

Amos Gilead, consilier politic pentru Ministerul israelian al Apărării, a dezvăluit joi faptul că Israelul a fost anunţat în legătură cu intervenţia militară rusească activă în conflictul sirian. Fără să specifice sursa, el a declarat că Israelul a fost informat în avans că forţele militare ruseşti vor participa activ în luptele din Siria. Kommersant, un ziar oficial al Ministerului rus al Apărării, a dezvăluit la rândul său că, printre mărfurile transportate pe calea aerului din Rusia în Siria, se află puşti de asalt, muniţii, lansatoare de grenade, transportoare blindate BTR-82 APC şi camioane militare KamAz.

Surse ale armatei israeliene au declarat că Moscova va trimite sisteme de apărare antiaeriană S-300 în Jablah, o bază pe care ruşii o construiesc în afara oraşului Latakia pentru acomodarea trupelor ruseşti. Sistemele S-300 vor proteja de asemenea şi forţele iraniene din Ghorin.

Jablah a fost transformat într-o bază circulată pentru soldaţii ruşi care încă sosesc în Siria, şi anume luptători care provin din Brigăzile 810 şi 336 ale Marinei Ruse. Avioanele ruseşti MIG-31 aflate la baza aeriană Mezza din Damasc oferă forţei combinate ruso-iraniene acoperire aeriană. În vest, giganticul submarin nuclear rusesc Dmitri Donskoy TK-20 este în drum spre apele siriene.

Israelul a fost anunţat în legătură cu intervenţia militară rusească activă în conflictul sirian. Fără să specifice sursa, el a declarat că Israelul a fost informat în avans că forţele militare ruseşti vor participa activ în luptele din Siria.

Astfel, Latakia se transformă rapid într-o puternică enclavă militară ruso-iraniană capabilă să îl acomodeze pe Assad şi pe oficialii de rang înalt ai regimului său în cazul în care aceştia ar fi forţaţi să părăsească capitala siriană.

Conform surselor militare, este prea curând pentru a determina funcţia exactă a acestei enclave, dacă este defensivă sau dacă, după ce se stabilesc, forţele ruse şi/sau iraniene plănuiesc să atace rebelii sirieni şi forţele Statului Islamic care ocupă tot mai multe teritorii în Siria.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe