SUA şi Rusia au avut discuţii la nivel înalt privind detensionarea situaţiei din Siria
alte articole
Secretarul american al Apărării Ash Carter l-a sunat vineri pe ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu, acesta reprezentând primul pas în discuţiile pe probleme militare cu privire la situaţia din Siria. În plus, dialogul dintre cei doi are loc pe fundalul unei comasări militare ruseşti în ţara arabă zguduită de război.
Peter Cook, secretarul de presă al Pentagonului, a declarat că discuţia dintre cei doi şefi ai Apărării a fost constructivă, adăugând că s-a axat pe nevoia clarificării prezenţei ruseşti în Siria, în mare parte văzută ca un mijloc de a sprijini guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad, conform Deutsche Welle.
“[Carter] a subliniat importanţa continuării consultărilor, în paralel cu discuţiile diplomatice, care vor asigura o tranziţie politică în Siria. El a notat că înfrângerea ISIL [un alt nume pentru grupul jihadist Statul Islamic] şi asigurarea unei tranziţii politice sunt două obiective ce trebuie urmărite în acelaşi timp”, a susţinut Cook în declaraţia sa.
General-maiorul Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, a notat la rândul său rezultatul pozitiv al discuţiei telefonice, susţinând că aceasta “a arătat că opiniile celor două părţi asupra majorităţii chestiunilor luate în considerare sunt apropiate sau coincid.”
Contactul şi cooperarea militară dintre Kremlin şi Washington au fost suspendate după invazia şi anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia.
În plus, convorbirea telefonică de vineri are loc în contextul unei comasări militare ruseşti în provincia siriană de coastă Latakia.
De la declanşarea războiului civil sirian, Rusia a susţinut intens regimul lui Assad, făcând apel ca Statele Unite şi aliaţii săi să colaboreze cu guvernul sirian şi să îl considere drept un “partener”.
Între timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că Moscova va lua în considerare trimiterea de soldaţi ruşi în Siria dacă va exista o astfel de cerere.
“În cazul în care există o cerere ... atunci, în cadrul unui dialog bilateral, această măsură ar fi discutată şi luată în considerare”, a declarat Peskov jurnaliştilor.
“Pentru moment, este dificil să discutăm ipotetic.”
Războiul civil sirian a cauzat moartea a peste 200.000 de oameni. De asemenea, mai mult de jumătate din populaţia ţării s-a refugiat din calea luptelor atât în ţară, cât şi în alte ţări, ducând la declanşarea celei mai mari crize a refugiaţilor pe care trebuie să o înfrunte Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.