Netanyahu, însoţit de şefi militari de rang înalt, se va întâlni cu Putin
alte articole
Luni, premierul israelian Benjamin Netanyahu va călători la Moscova pentru o întâlnire de aproximativ 3 ore cu preşedintele rus Vladimir Putin. Se estimează că în cadrul întâlnirii vor fi discutate chestiuni precum transferurile regionale de arme şi trimiterea de trupe ruseşti în Siria.
General-locotenentul Gadi Eisenkot, şeful Forţelor de Apărare Israeliene, şi general-maiorul Herzl Halevi, şeful serviciului de informaţii al armatei, îl vor însoţi luni pe premierul israelian Benjamin Netanyahu într-o vizită la Moscova, aceasta fiind un semnal clar că transferurile regionale de arme şi trimiterea de trupe ruseşti în Siria vor fi principalele subiecte de discuţie.
Generalii de rang înalt ai Forţelor de Apărare Israeliene rareori îl însoţesc pe premierul ţării în călătoriile sale în străinătate. În acest context, decizia lui Netanyahu în privinţa însoţitorilor săi la discuţia de luni cu preşedintele rus Vladimir Putin reflectă seriozitatea cu care tratează Israelul noua situaţie din Siria şi prezenţa militară tot mai mare a Rusiei în regiune, conform Jerusalem Post.
Este de aşteptat ca Eisenkot să discute despre coordonare cu omologii săi militari de la Moscova, pentru a se evita un conflict nedorit între soldaţii ruşi prezenţi acum în oraşul-port Latakia şi forţele israeliene.
Israelul a declarat în mai multe rânduri că îşi rezervă dreptul de acţiune pentru a împiedica livrările de arme de ultimă oră către Iran sau Hezbollah prin Siria, sau pentru a împiedica livrarea unor astfel de arme de către armata siriană către grupul terorist Hezbollah.
Cu privire la posibilitatea ca unele arme să ajungă în mâinile Hezbollah, Ierusalimul nu acuză Moscova că trimite în mod intenţionat arme acestui grup şi a altora, în schimb avertizează că în situaţia haotică din Siria există mici şanse pentru protejarea armelor şi pentru a se garanta faptul că acestea nu ajung la cine nu trebuie.
În plus, Netanyahu este aşteptat să discute cu Putin şi despre decizia Rusiei de a livra Iranului sistemul de rachete antiaeriene S-300.
Până acum, Moscova a refuzat să furnizeze acel sistem Siriei, ţinând cont de temerile Israelului că acele rachete ar putea doborî avioanele care zboară deasupra Israelului.
Deşi Netanyahu discută periodic cu liderul rus la telefon, întâlnirea de luni va fi prima de acest gen din noiembrie 2013 şi prima de la izbucnirea crizei din Ucraina şi tensionarea relaţiilor din Rusia şi Occident. Israelul a încercat să iasă cât mai puţin în evidenţă în timpul crizei crimeene din 2014.
Israelul are un dialog deschis cu Rusia şi, deşi cele două state nu se înţeleg perfect asupra multor chestiuni critice, sentimentul general în Ierusalim este acela că Moscova este ghidată în acţiunile sale de propriile-i interese în regiune şi nu de dorinţa de a face rău Israelului.
Moscova a negat faptul că a furnizat armatei siriene arme noi şi sofisticate. Totuşi, o sursă militară siriană a dezvăluit joi că, recent, armata ţării a început să folosească noi tipuri de arme aeriene şi terestre furnizate de Rusia, subliniind sprijinul militar rusesc tot mai mare pentru Damasc, ceea ce alarmează SUA şi Israel. “Sunt livrate arme noi – şi tipuri noi de arme”, a declarat sursa, care le-a descris ca fiind “extrem de precise şi eficiente”. Soldaţii sirieni au început să le folosească în ultimele săptămâni, după ce au fost pregătiţi în ultimele luni în vederea utilizării lor în Siria. “Putem spune că există toate tipurile de arme – fie în aer, fie la sol”, a declarat sursa.
Sursele militare ale DEBKAfile au dezvăluit faptul că livrările militare ruseşti pentru armata siriană includ elicoptere de atac MI-28 MIL (numite Havoc de către NATO), ce pot fi utilizate în orice condiţii de vreme şi împotriva tancurilor Statului Islamic şi ale Frontului Nusra, majoritatea de producţie americană.
Săptămâna trecută, generalul Qassem Soleimani, comandantul brigăzilor iraniene al-Quds, a vizitat Moscova pentru a doua oară începând cu luna aprilie. Sursele DEBKAfile din Moscova consideră că de această dată, spre deosebire de vizita sa precedentă, Soleimani s-a întâlnit cu Nikolai Patruşev, fost director al FSB, consilier pentru securitatea naţională a Rusiei, şi cu mai mulţi generali care au legătură directă cu prezenţa militară rusească tot mai mare din Siria. Însă, conform surselor, Soleimani nu s-a mai întâlnit de această dată cu preşedintele rus Vladimir Putin.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.