Războiul sirian: Comandant iranian face a doua vizită la Moscova

Qassem Soleimani, şeful forţei militare iraniene de elită Quds.
Qassem Soleimani, şeful forţei militare iraniene de elită Quds. (Captură Foto)

Qasem Soleimani, comandantul forţei de elită Quds din cadrul Gărzilor Revoluţionare Iraniene, a vizitat Moscova pentru a doua oară, a raportat marţi ziarul libanez As-Safir. Această presupusă întâlnire sugerează eforturi intensificate din partea Rusiei şi Iranului de a-şi coordona sprijinul pentru guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad, în contextul în care Moscova trimite consilieri militari şi construieşte unităţi de găzduire temporară în Siria.

Conform ziarului, presupusa întâlnire a avut loc săptămâna trecută.

Ziarul nu a specificat cu cine s-a întâlnit Soleimani la Moscova. Se crede că Soleimani coordonează campania iraniană împotriva Statului Islamic şi a altor grupuri din Irak şi Siria. În plus, comandantul iranian este supus unei interdicţii ONU de călătorie.

Acest raport a fost publicat după ce o sursă importantă din cadrul securităţii israeliene a afirmat că Soleimani a trimis recent sute de soldaţi iranieni pentru a lupta împotriva rebelilor din Siria. Conform acestei surse, forţele iraniene luptă alături de Hezbollah pentru oraşul Zabadani în sud-vestul Siriei, la mică distanţă de graniţa libaneză, conform Ynetnews.

Singura forţă iraniană cunoscută a fi activă în Siria până acum a fost Basij, un grup paramilitar. Sursa israeliană a mai declarat că, în ceea ce priveşte consolidarea trupelor iraniene, acest proces a început să aibă loc după întâlnirea lui Soleimani cu preşedintele rus Vladimir Putin şi reflectă situaţia disperată în care se află Assad.

După cea de-a doua presupusă vizită a lui Soleimani la Moscova, o sursă iraniană a raportat că acesta a sosit în Rusia pentru a discuta despre livrarea către Iran a rachetelor avansate S-300.

Rusia şi Iranul au un interes comun în susţinerea lui Assad. New York Times a raportat săptămâna trecută că Rusia a început să construiască o bază secretă în Siria şi a trimis o delegaţie de consilieri militari. Mai mult, s-a raportat că Rusia a adus unităţi de găzduire temporară în oraşul-port Latakia, capabile să acomodeze până la 1.000 de consilieri şi alţi membri de personal militar.

Raportul a susţinut că, în timp ce nu există nicio indicaţie că Rusia intenţionează să trimită forţe terestre semnificative în Siria, baza pe care o construieşte ar putea fi folosită pentru transferul de echipamente militare sau pentru lansarea unor lovituri aeriene.

Rusia este unul dintre puţinii aliaţi internaţionali ai Siriei, alături de Iran şi Hezbollah.

La câteva zile după raportul din New York Times, Ministerul rus de Externe a confirmat pentru prima dată că experţii militari ruşi se află în Siria.

Putin a apărat la începutul acestei săptămâni asistenţa militară rusă pentru guvernul sirian, susţinând că este imposibilă înfrângerea grupului Statul Islamic fără cooperarea cu Damascul. De asemenea, liderul de la Kremlin a cerut altor naţiuni să ofere sprijin militar guvernullui lui Assad.

“Susţinem guvernul sirian în lupta împotriva terorismului, îi oferim şi vom continua să îi oferim asistenţa tehnico-militară necesară”, a declarat liderul rus într-un discurs televizat. “Fără participarea activă a autorităţilor şi armatei siriene, ar fi imposibilă alungarea teroriştilor din acea ţară şi din regiune.”

Putin a declarat că Assad este pregătit să schimbe dorientările politice şi să implice o “parte a opoziţiei”, dar a adăugat că, “în prezent, este prioritară coordonarea forţelor în lupta împotriva terorii.”

În plus, Putin a negat faptul că sprijinul Moscovei pentru Assad a declanşat fluxul fără precedent de refugiaţi, adăugând că fără acest suport numărul de refugiaţi sirieni care s-ar fi îndreptat spre Europa acum ar fi fost chiar mai mare.

Liderul rus va discuta despre criza siriană în această lună când se va adresa Adunării Generale a ONU. În acelaşi timp, unii analişti consideră că Rusia doreşte ca forţa sa militară din Siria să fie pregătită de acţiune până în momentul discursului.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.