Sucurile pentru copii au un nivel de zahăr "inacceptabil de mare"
alte articole
Un grup de cercetători britanici a studiat sucurile pentru copii care se vând în supermarket-uri, iar rezultatul este la fel de grav ca avertizările date de unii experţi: prezintă o problemă de exces de zahăr aproape la fel de gravă precum băuturile răcoritoare.
Studiul a fost realizat pe sucuri ambalate şi piureuri de fructe care pot fi găsite în orice supermarket din Marea Britanie, concluzia fiind că "Zaharurile conţinute în băuturile din fructe comercializate pentru copii sunt la un nivel inacceptabil de mare", iar "Producătorii ar trebui să se oprească să mai adauge zahăr şi calorii inutile băuturilor".
Studiul efectuat de oamenii de ştiinţă de la universităţile din Londra şi Liverpool şi publicat de către BMJ Open, a analizat conţinutul de 203 băuturi pentru copii, de trei tipuri: sucuri de fructe 100% naturale, băuturi având la bază o anumită proporţie de suc de fructe, şi aşa numitele smoothies (piureuri de fructe, care includ de multe ori lactate).
42% dintre toate aceste băuturi, etichetate pentru copii, conţin o cantitate de zahăr egală sau mai mare decât suma totală pe care copiii, cu vârsta cuprinsă între 4 şi 6 ani, ar trebui să o consume pe parcursul unei zile, iar 63% conţin jumătate din această doză.
În plus, jumătate din băuturile pe bază de suc depăşesc această cantitate de zaharuri libere, care sunt responsabile de carii, obezitate şi riscul de diabet zaharat. În medie, piureurile sunt cele care conţin cel mai mult zahăr. Dar, problema este că sucurile 100% naturale nu sunt străine de această problemă: ele conţin jumătate din cantitatea totală de zahăr care ar trebui să fie consumată într-o singură zi.
„Un suc de casă are aceeaşi cantitate de zahăr ca o băutură răcoritoare de tip coca-cola”, spune dieteticianul Julio Basulto, care a participat la acest studiu şi pe care îl consideră "foarte urgent şi foarte necesar". Basulto este de acord cu faptul că familiile vor recurge din ce în ce mai mult la sucuri ca o alternativă la băuturile răcoritoare: „OMS avertizează că un consum excesiv de suc este asociat cu un risc crescut de obezitate”, avertizează el. Problema, spune acest specialist, este că un suc de fructe ar trebui considerat ca un fruct în plus.
Studiul are o mare semnificaţie, deoarece în acest moment industria sucurilor include produsele lor în recomandările universale de a consuma cinci fructe pe zi.
Cercetătorii de la Liverpool şi Londra au ajuns la o concluzie: nu ar trebui să fie aşa. „Noi sugerăm că sucurile bogate în zaharuri libere nu ar trebui să conteze ca unul dintre cele "5 fructe pe zi". În mod ideal, fructele ar trebui să fie consumate în forma lor originală, nu sub formă de suc. Părinţii ar trebui să dilueze sucul de fructe cu apă, să opteze pentru sucurile fără zahăr şi să le ofere copiilor lor numai în timpul meselor”, spun cercetătorii.
Studiul critică şi alte practici din industrie. De exemplu, liniile directoare de sănătate consideră că echivalentul unui fruct este un suc de fructe de 150 ml, dar numai şase din cele 203 produse testate au arătat că acest format este respectat. În plus, etichetele conţin cifre cu un aport de referinţă, aşa cum se cuvine în conformitate cu legislaţia europeană, dar se aplică adulţilor care fac o cantitate medie de activităţi fizice: „total nepotrivite copiilor”.
„Este o bătălie pierdută, nu este nimic de făcut”, se plânge Basulto. „Creşterea gradului de conştientizare referitor la acest lucru este ca tăierea unei păduri cu o lingură: rezultatul este că vor induce familiile să schimbe coca-cola cu sucurile şi, mai mult, pentru a face acest lucru, vor ajunge să spună că, de fapt, lipsesc vitaminele, ceea ce este fals", reclamă Basulto.
Acest articol a fost realizat cu informaţii din studiul publicat în BMJ Open http://bmjopen.bmj.com/content/6/3/e010330.