Omul a reuşit să distrugă liniştea planetei
alte articole
În cele din urmă inevitabilul s-a produs: omul a reuşit să distrugă liniştea planetei. Nu mai există loc care să nu fie contaminat de zgomote artificiale, acele zgomote produse de "civilizaţie". Acesta este rezultatul unui studiu efectuat de un cercetător american în pădurile virgine şi în mijlocul întinderilor de gheaţă din lume.
Ştim cu toţii că, în oraşele aglomerate, cu greu putem găsi un loc liniştit. Chiar şi într-o casă bine izolată, zumzetul frigiderului, aspiratorul, un autobuz care trece, ne reamintesc că tăcerea nu există.
Pare că liniştea este uşor de găsit, dar dacă nu sapi un buncăr subteran sau nu decizi să trăieşti pe o plută în mijlocul Oceanului Pacific, acest lucru este imposibil. Chiar în adâncurile oceanului, sunetul produs de respiraţie ar strica totul, dar există încă cei care continuă să caute paradisul tăcerii pe pământ. Un grup de medici a stabilit că în Europa aproximativ 20% din populaţie are probleme de sănătate cauzate de zgomot.
Un profesor american de la UCLA, George Michelson Foy şi un ecologist, Gordon Hempton, precum şi multe alte echipe ştiinţifice, caută de mulţi ani să identifice locuri liniştite pe Pământ, aceasta devenind o adevărată obsesie. Toţi au ajuns la aceeaşi concluzie: liniştea nu există. Acest fapt a fost constatat şi de fizicieni, medici, experţi în acustică, ecologişti.
Vreme îndelungată, ei au căutat în regiunile cele mai îndepărtate ale Pământului: pădurile din Tanzania, gheţarii din Siberia, deşerturi, dar nu au găsit-o.
Antarctica părea a fi cel mai bun candidat, însă zgomotul făcut de avioane, bărci, generatoarele diesel ale bazelor ştiinţifice (al căror vuiet se aude până la 30 de kilometri) a luat locul tăcerii.
Avioanele sunt pe primul loc: zgomotul motoarelor cu reacţie ajunge chiar şi în inima junglei din Amazonia, la 2.000 de km de cel mai apropiat oraş. Este suficient să se privească orice hartă a rutelor aeriene pentru a înţelege acest lucru."Chiar dacă sunteţi departe de un drum, nu sunteţi niciodată departe de străzile din cer", spune ecologistul Gordon Hempton, care descrie într-un interviu pentru BBCharta rutelor deasupra Statelor Unite ca "o farfurie mare de spaghete". "Nu sunt locuri pe Pământ care să nu fie afectate de sunetul uman", adaugă Bernie Krause, un expert în bioacustică.
Chiar dacă zgomotele ne însoţesc, într-o formă sau alta, cercetătorii au încercat să găsească, cel puţin, locurile cele mai liniştite. De-a lungul ultimilor 30 de ani, ecologistul Gordon Hempton a încercat să le găsească pe cele care au mai rămas. Acestea trebuie să fie zone fără zgomot pentru cel puţin 15 minute şi mari de cel puţin 3.000 de kilometri pătraţi, suficient pentru a crea un tampon care absoarbe efectul sunetului în jurul unui punct central de linişte absolută. Dar lista lui Hempton devine tot mai scurtă în fiecare an. Până acum, încă rezistă, printre altele, Hoh Rainforest din Washington, Grasslands Naţional Park din Canada, Galeakala Naţional Park din Hawaii. Din cercetările sale au fost excluse Europa şi Asia, considerate prea haotice, deşi pot exista locuri liniştite în Suedia, Norvegia şi Finlanda, precum şi în unele părţi din Polonia. Ar mai fi şi Northumberland, Anglia, dar şi acesta, este situat în apropierea unei tabere de antrenament militar.
Dacă minerii şi exploatarea forestieră s-ar opri, atunci pădurea tropicală Samboja Lestari, Borneo, şi rezervaţia naturală Kronstky, Rusia, ar fi zone liniştite. Totuşi, pentru cei care caută absenţa totală a zgomotului, există doar o singură soluţie: camere total izolate fonic. Păcat că, în aceste camere, după 45 de minute apar primele simptome de disconfort fizic şi mental, halucinaţii, atacuri de anxietate şi de panică.