Controversele din spatele noii fabrici de clonare din China
O firmă chineză de biotehnologie lucrează împreună cu o companie sud-coreeană pentru a construi cea mai mare fabrică de clonare a animalelor din lume. Şi la fel ca orice poveste despre clonare, şi aceasta este plină de controverse: posibilitatea desfăşurării unor cercetări dubioase din punct de vedere bioetic asupra celulelor stem, un cercetător sud-coreean implicat în fraudă, o companie cu legături în sectorul militar şi un popor chinez foarte sceptic în privinţa cărnii clonate.
În 24 noiembrie, BoyaLife Group, o companie chineză de biotehnologie care se concentrează pe cercetarea celulelor stem şi pe medicină regenerativă, a anunţat construirea unei fabrici de clonare în valoare de 200 milioane de yuani (31 milioane de dolari), care se întinde pe o suprafaţă de 15 km pătraţi, conform ziarului de stat China Daily. Fabrica va fi construită în oraşul port Tianjin, din estul ţării.
Compania sud-coreeană Sooam Biotech, partenera firmei BoyaLife, va furniza partea tehnică necesară pentru acest proiect. Cele două companii au colaborat în septembrie 2015 pentru a clona trei mastiffi tibetani, o rasă rară şi costisitoare de câine.
Xu Xiaochun, preşedinte şi director executiv al BoyaLife, a declarat mass mediei chineze că fabrica urmează să cloneze 100.000 de vaci japoneze după începerea producţiei în prima jumătate a anului următor, urmând ca ulterior numărul să ajungă la un milion.
BoyaLife plănuieşte, de asemenea, să cloneze cai de curse, câini dresaţi şi chiar animale aflate pe cale de dispariţie, cu scopul de a “servi mai bine umanitatea şi natura”, conform The Guardian.
Personaje dubioase
Medicul veterinar Hwang Woo-suk, şeful companiei Sooam Biotech, a fost la un moment dat considerat “regele clonării”. Dar acesta este o persoană controversată. În 2006, un tribunal sud-coreean l-a găsit vinovat de fraudă comisă în domeniul cercetărilor şi de încălcarea eticii pentru maniera în care a achiziţionat ovule umane pentru experimente.
Într-un interviu cu ziarul sud-coreean Dong-A Ilbo în luna februarie, Hwang a declarat că a colaborat cu BoyaLife şi cu un savant american în domeniul clonării de animale înainte să îşi îndrepte atenţia spre cercetarea celulelor stem, o ramură a ştiinţei care este controversată din punct de vedere etic.
Viitoarea fabrică de clonare a BoyaLife din Tianjin este probabil locaţia unde va fi desfăşurată activitatea de cercetare a celulelor stem. Hwang a menţionat în interviu că cercetarea sa va avea loc într-un laborator din China, pentru a evita reglamentările bioetice stricte din Coreea.
Compania chineză de biotehnologie are, de asemenea, legătură cu Partidul Comunist Chinez, cu armata chineză şi cu un organism politic. BoyaLife a “participat la construirea unor centre de citoterapie la Spitalul General al Armatei chineze şi la Academia Militară Chineză pentru Ştiinţe Medicale”, conform informaţiilor postate pe website-ul său în limba engleză.
Xu Xiaochun este, de asemenea, membru al Conferinţei Consultative Politice a Poporului Chinez, o agenţie de consiliere politică care are scopul de a expune natura aparent atotcuprinzătoare a Partidului Comunist Chinez.
Tianjin, oraşul unde va fi construită fabrica, a fost zguduit în 12 august 2015 de două explozii puternice la un depozit de substanţe chimice situat în zona portului. Exploziile au distrus geamurile clădirilor situate pe o distanţă de aproximativ un kilometru şi s-au soldat cu cel puţin 170 de morţi şi câteva sute de răniţi. La câteva luni după explozii, mulţi dintre locuitorii oraşului din clasa de mijloc doresc să obţină compensaţii corecte pentru pagubele suferite.
Chinezii- şobolani de laborator
“Un dezastru mai mare decât explozia din Tianjin va cădea asupra oraşului şi va genera o criză biochimică pentru întregul popor chinez”, a scris un internaut chinez pe Sina Weibo. “Tianjin va avea o fabrică de clonare anul viitor şi cetăţenii chinezi sunt în pericol de a deveni şobolani de laborator.”
În timp ce Xu Xiaochun susţine că fabrica sa pentru vite clonate va determina o scădere a preţurilor pentru carnea de vită pe piaţa chineză, cetăţenii din China sunt mult mai îngrijoraţi de siguranţa produselor decât de preţul acestora, conform The Guardian.
FDA permite cărnii clonate să fie vândută în Statele Unite, dar nu este clar dacă BoyaLife intenţionează să exporte carnea sa clonată.
“Această carne de vită clonată trebuie să fie testată mai întâi de liderii de vârf ai regimului şi de familiile lor. Poporul chinez o va consuma doar după un deceniu!”, a scris internautul ZiXuanXiaoWei pe Weibo. “Serios, nu ne grăbim. Oamenii de sus ar trebui să primească oportunitatea de a se ospăta cu produse sofisticate.”
Cetăţenii chinezi sunt foarte îngrijoraţi în privinţa alimentelor produse în China continentală, în condiţiile în care apar în mod regulat scandaluri în presa chineză despre alimente contaminate.
Cel mai proeminent caz a fost cel din 2008, al laptelui praf pentru bebeluşi care era contaminat cu melamină. Laptele respectiv a fost produs de o fabrică din nordul Chinei. Sute de mii de bebeluşi s-au îmbolnăvit şi cel puţin 6 au murit. Acum, chinezii cumpără mărci străine de lapte praf din Australia, Germania şi Hong Kong.
Un utilizator de pe Weibo, după ce a citit ştirile, a remarcat: “Este timpul să devenim vegetarieni”.
La acest articol a contribuit Juliet Song.