Mafia medicamentelor: Firme din România implicate în scandalul medicamentelor contrafăcute pentru cancer

(FRED TANNEAU / AFP / Getty Images)
Anchetatorii italieni au descoperit o reţea de firme vizate în scandalul medicamentelor contrafăcute pentru tratarea cancerului, care este răspândită în Europa. Firme din România sunt implicate în această reţea mafiotă, dar medicamentele nu au ajuns încă în România, însă au fost puse în vânzare în Marea Britanie, Germania şi Finlanda.

Se furau medicamente din spitale sau din camioanele care le transportau în Italia şi ajungeau apoi pe mâna unei firme italiene de vânzări autorizate, care lua comenzi de la vânzători falşi din Ungaria, Letonia şi România. Chiar dacă sunt implicate şi firme din România, medicamentele nu au ajuns în ţara noastră la bolnavi, conform declaraţiei preşedintelui Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Marius Savu.

„Din păcate, există şi la noi o parte a reţelei în zona de vest, în Arad e o zonă care s-a ocupat doar de facturare, deci medicamentele în sine nu au ajuns pe teritoriul României. A existat o companie care în momentul de faţă e investigată de poliţie pentru că nu are niciun fel de autorizaţie de distribuţie”, a menţionat Marius Savu.

O persoană din conducerea unei companii farmaceutice a declarat că estre prejudiciată de cinci transporturi de produse pe lună, în Italia, potrivit Gândul. Gruparea infracţională implică atât mafia napoletană, precum şi reţele din ţările est-europene, conform anchetatorilor italieni.

Primul semnal de alarmă în legătură cu această reţea de crimă organizată a apărut odată cu descoperirea unui număr mare de sticluţe de Herceptin contaminat în Marea Britanie, Germania şi Finlanda, care făceau parte din lotul de produse furate din Italia.