Administraţia Obama ar fi împiedicat militari să adopte o poziţie publică dură împotriva Chinei. De dragul comerţului
alte articole
Administraţia Obama neagă rapoartele că ar fi muşamalizat oficialii militari care urmăreau să adreseze în mod mai agresiv mişcările de revendicare ale Chinei în Marea Chinei de Sud.
Conform unui raport publicat săptămâna trecută în Navy Times, amiralul Harry Harris, comandantul US Pacific Command, a susţinut în privat că SUA ar trebui să răspundă mai agresiv la revendicările teritoriale chineze, un răspuns ce ar putea implica desfăşurarea de operaţiuni militare intensificate în apropierea insulelor artificiale create de China în regiune.
Aparent, Casa Albă a rezistat acestor apeluri. Conform unui raport al Navy Times administraţia Obama, cu doar 9 luni rămase până la expirarea mandatului, urmăreşte să colaboreze cu Beijingul asupra mai multor chestiuni care variază de la neproliferare nucleară până la o agendă comercială ambiţioasă, susţin experţii, şi ar prefera să nu amplifice tensiunile din Marea Chinei de Sud.
De fapt, adaugă experţii, administraţia SUA a mers până într-acolo încât i-a oprit pe Harris şi pe alţi lideri militari să discute despre această chestiune înaintea unui summit pentru securitate. Susan Rice, consilier pentru securitatea naţională, a impus un ordin de tăcere asupra liderilor militari în privinţa Mării Chinei de Sud în săptămânile de dinaintea recentului summit nuclear de nivel înalt, conform declaraţiilor a doi oficiali care au cerut să rămână anonimi.
Aparent, Rice a cerut ca oficialii militari să se abţină de la a discuta public despre agresiunea Beijingului în Marea Chinei de Sud. Un oficial anonim din sectorul apărării a fost citat afirmând că ordinul a urmărit să ofere asigurări că preşedintele american Barack Obama şi omologul său chinez Xi Jinping vor avea la dispoziţie “un spaţiu maxim de manevră politică” în timpul întâlnirii dintre ei care a avut loc în cadrul summitului pentru securitate nucleară, desfăşurat în perioada 31 martie – 1 aprilie în Washington, D.C.
Totuşi, secretarul de presă al Pentagonului, Peter Cook, într-un interviu cu Washington Post, a negat ulterior existenţa unui astfel de ordin. Harris a susţinut că “orice afirmaţie, conform căreia există o lipsă de conexiune între Comanda militară americană din Pacific şi Casa Albă, pur si simplu nu este reală”.
Navele de luptă americane au desfăşurat operaţiuni de susţinere a libertăţii de navigaţie în Marea Chinei de Sud în lunile recente, apropiindu-se de insulele artificiale chineze şi declanşând un val puternic de critici din partea Beijingului.
Corupţie la nivel înalt
Unul dintre scandalurile care au zguduit administraţia americană este un raport de peste 100 de pagini al Government Accountability Institute care arăta în 2009 că situl Obama.com, care redirecta traficul către pagina oficială de strângere de fonduri a lui Barack Obama (my.barackobama.com) în timpul primei sale campanii, era proprietatea unui controversat om de afaceri american stabilit în Shanghai, care avea legături extrem de strânse cu conducătorii Chinei comuniste şi cercurile financiare ale Chinei.