Taiwan acuză China de răpirea a 45 de cetăţeni în Kenya

J. Chiang, partidul KMT, arată un videoclip despre răpirea taiwanezilor în Kenya (Sam Yeh, AFP)
Mioara Stoica
13.04.2016

Un număr de 45 de cetăţeni din Taiwan care lucrau în Kenya au fost forţaţi să călătorească în China, sub pretextul că urmează să fie investigaţi, a denunţat Ministerul Afacerilor Externe din Taiwan, care consideră actul o "răpire". Diplomaţii taiwanezi au anunţat că vor fi depuse proteste împotriva regimului comunist chinez, relatează miercuri, El Mundo.

Autorităţile din Taiwan au declarat că în ziua de 8 aprilie opt cetăţeni taiwanezi au fost duşi cu forţa în China. Acestora li alătură alţi 37 de cetăţeni care, marţi 12 aprilie, au fost forţaţi să urce la bordul unui avion, în unele cazuri folosind gaze lacrimogene şi probabil acum sunt în zbor spre China.

Anterior, 23 de victime au fost arestate în Kenya pentru o presupusă fraudă de telecomunicaţii, despre care nu au fost dezvăluite mai multe detalii, dar au fost achitaţi.

Directorul Departamentului Asia de Vest şi Africa al Ministerului taiwanez al Afacerilor Externe, Chen Chun-sheng, a denunţat într-o conferinţă de presă numărul mare de reţineri şi a subliniat că "acest caz încalcă grav drepturile cetăţenilor din Taiwan şi răneşte sentimentele întregii populaţii de pe insulă".

Dacă China acţionează astfel în acest caz, "toţi taiwanezii ar putea fi trataţi în acelaşi mod", a declarat diplomatul, care a acuzat Beijingul de consecinţele negative pe care acest incident l-ar putea avea asupra relaţiilor sale cu insula.

Evenimentul a generat proteste atât în rândurile Partidului Naţionalist Kuomintang, care a fost la guvernare şi înclină spre îmbunătăţirea relaţiilor cu regimul comunist chinez, cât şi ale Partidului Progresist Democrat pro independenţă, care preia puterea din luna mai, după victoria sa electorală din luna ianuarie.

Cei opt cetăţeni din Taiwan deja deportaţi în China - unul dintre ei cu cetăţenie dublă taiwaneză şi americană – se află în Beijing, unde se presupune că vor fi interogaţi şi judecaţi pentru presupuse fraude comise în China.

Un funcţionar al Biroului de Legătură al Taipei în Africa de Sud s-a deplasat în Kenya pentru a negocia eliberarea taiwanezilor, dar nu a putut face nimic în faţa presiunilor guvernului chinez asupra poliţiei din Kenya, potrivit unei declaraţii oficiale din partea diplomaţiei din Taiwan.

Unii analişti au făcut o similitudine cu cazul editorilor din Hong Kong răpiţi de autorităţile regimului chinez şi duşi ilegal în China pentru a fi anchetaţi, din cauză că au criticat regimul chinez, deşi fosta colonie britanică are un sistem judiciar independent.

"Aceste acţiuni urmăresc să semene teroare în toţi cei care critică guvernul chinez, în interiorul şi în afara ţării şi trimite un mesaj Taiwanului despre puterea Chinei", a declarat pentru agenţia EFE, profesorul Vladimir Maliavin de la Facultatea de Studii Internaţionale din Tamkang.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor