Putinizarea presei: Ruşii de la Gazprom vor să cumpere PRO TV-ul

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. (MIKHAIL METZEL / AFP / Getty Images)

Central European Media Enterprises (CME) care deţine PRO TV este în tratative cu Gazprom-Media, o subsidiară a gigantului rus Gazprom, care vrea să preia operaţiunile din România şi Bulgaria.

Conform hotnews.ro, concomitent cu prezentarea rezultatelor financiare pe anul trecut, CME a confirmat parţial unele informaţii privind vânzarea unor active din România, care erau vehiculate încă din iarnă.

Din informaţiile neoficiale reiese faptul că diverse companii sunt interesate de preluarea operaţiunilor din ţara noastră şi din Bulgaria, iar printre acestea este şi Gazprom, care a manifestat un interes deosebit implicându-se direct pentru a-şi realiza acest obiectiv.

Compania de stat Grazprom deţine monopolul asupra gazelor naturale şi aduce aproximativ un sfert din veniturile fiscale din Rusia. Gigantul rus a intrat în piaţa media de peste 15 ani, prin Gazprom Media, o companie activă pe toate segmentele media din Rusia.

CME a declarat în documente oficiale activele care intră la "cedări permise" prin Acordul de împrumut cu Time Warner, şi anume orice companie subsidiară sau afiliată "deţinută de CME Media Pro Distribution B.V. (împreună cu CME Investments B.V.) sau de Media Pro Entertainment România S.A.", respectiv orice "afacere radio". Prin afacere radio compania înţelege grupul Pro FM din România (Pro FM, Info Pro, Dance FM, Music FM) şi grupul bTV Radio din Bulgaria (staţiile bTV Radio, N-Joy, Z-Rock, alte patru posturi de radio).

În ceea ce priveşte vânzarea postului PRO TV, informaţii despre acest subiect au apărut deja de câteva luni bune. Hotnews.ro scria că în luna ianuarie, Cătălin Tolontan vorbea despre o posibilă vânzare pe bucăţi a acestor operaţiuni, în timp ce Reportervirtual.ro vorbea despre intenţia de vânzare a studiourilor Mediapro şi a posturilor de radio Pro FM şi InfoPro.