Ruşii vor să preia 25% din activele Băncii de Economii a Moldovei
alte articole
Pe fundalul conflictului din Crimeea ce ar putea degenera într-un război, banca de stat rusă Vneşekonombank intenţionează să cumpere un pachet de circa 25% din acţiunile Băncii de Economii a Moldovei (BEM), informează eco.md.
Vneşekonombank deţine active de circa 100 miliarde de dolari şi este una dintre cele mai puternice bănci ruseşti. Preşedintele consiliului de administraţie al băncii, ce deţine instituţii financiare şi în Ucraina este chiar premierul rus, Dmitri Medvedev.
Informaţia despre intenţia Vneşekonombank de a cumpăra un sfert din acţiunile BEM a fost confirmată de reprezentanţii Băncii Naţionale a Moldovei care au precizat că banca rusească a depus deja o cerere de autorizare a unei tranzacţii de cumpărare a unui pachet semnificativ din acţiunile Băncii de Economii.
Guvernul deţinea până la finele lui august 2013, 56% din capitalul BEM. În urma unei emisiunii suplimentare închise de acţiuni cu participaţia statului s-a redus la doar o treime iar acţionar majoritar a devenit firma Sisteme Informaţionale Integrate care a ajuns să deţină o cotă de 33,72% din capitalul BEM. Noul acţionar majoritar are ca fondator compania rusească Constanta OOO, administrată de Iana Gaidaciuk, cunoscută ca fiind partenerul de afaceri al familiei oligarhului moldovean Ilan Shor.
Reamintim că Rusia, care dispune deja de numeroase instrumente pentru a influenţa economia Republicii Moldova: de la datoria la gaze la controlul unor companii strategice prin interpuşi, a preluat indirect şi controlul aeroportului din Chişinău. Avia Invest, compania care în 2013 a preluat în concesiune Aeroportul Chişinău, pentru 49 de ani, a semnat recent un acord de colaborare şi investiţii cu Aeroportul Manas din Kîrgîzstan, care la rândul său trece sub controlul Rosneft, o companie de stat administrată de al doilea om ca influenţă din Rusia, Igor Secin.
Compania Avia Invest are ca proprietari în acte, cu părţi egale, societatea pe acţiuni Habarovski Aeroport şi holdingul Kolomenski Zavod. Surse din cadrul guvernului moldovenesc, citate de Adevărul, afirmă că cele două companii sunt doar proprietari de faţadă, iar beneficiari finali sunt companii de stat din Rusia, controlate de serviciile de securitate ale lui Putin.
Tranzacţia prin care guvernul a concesionat aeroportul din Chişinău firmei Avia Invest ar fi fost intermediată, conform presei din Republica Moldova, de acelaşi Ilan Shor care s-ar face responsabil de reducerea activelor pe care le deţine Guvernul în BEM.