Coordonatorul ONU şi şeful grănicerilor din Crimeea răpiţi de forţele pro-Putin

Alexander Zaldostanov (C), supranumit Chirurgul, liderul bandei de motociclişti "Lupii Nopţii". Zaldostanov, prieten cu Putin, este pozat aici la un miting al bandei în Simferopol, Crimeea, 28 februarie 2014
Alexander Zaldostanov (C), supranumit Chirurgul, liderul bandei de motociclişti "Lupii Nopţii". Zaldostanov, prieten cu Putin, este pozat aici la un miting al bandei în Simferopol, Crimeea, 28 februarie 2014 (GENYA SAVILOV/AFP/Getty Images)

Coordonatorul Special al Naţiunilor Unite Robbert Serry şi şeful serviciilor de graniţă ale Ucrainei, Mykailo Kovalev au fost răpiţi miercuri pe teritoriul peninsulei Crimeea, de două grupări care ar fi afiliate forţelor ruseşti, notează Kiev Post.

Serry s-a deplasat miercuri de la Kiev în Crimeea pentru a ”evalua situaţia” de la faţa locului. Atunci când maşina acestuia a ajuns în Simferopol, ”Serry ne-a informat că maşina s-a a fost blocată de un grup de oameni necunoscuţi îmbrăcaţi în uniforme”, conform ministerului de Externe al Ucrainei.

Grupul neidentificat i-au spus ”că au primit ordine să-l escorteze la aeroport”, totuşi, ”comisarul ONU a fost capturat şi reţinut drept ostatec,” a precizat purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe, Yevhen Perebynis.

A doua persoană răpită miercuri este şeful Serviciilorlor de Graniţă. Mykailo Kovalev a fost răpit de către un grup de aproximativ 40 de persoane pe motocicletă, conform Serviciului de Graniţă.

”Un grup format din 40 de persoane necunoscute l-au răpit în apropierea de postul Serviciilor de Graniţa din Yalta”, conform Interfax-Ucraina.

Un grup de indivizi, în mare parte motociclişti, l-au separat pe Kovalev de ofiţerul care-l acompania atunci când a ieşit din punctul de control al serviciilor de graniţă şi l-au forţat într-o maşina SUV. Maşina a plecat într-o direcţie necunoscută.

Preşedintele Vladimir Putin este un prieten apropiat al grupului de motociclişti ruşi, denumit ”Lupii Nopţii”, care au acompaniat trupele ruseşti în Crimeea. ”Lupii Nopţii” au sosit vineri în Crimeea alături de ”turişti ruşi cu experienţă de război”.

”Conform informaţiilor preliminare, acesta a fost dus în Simferopol. În prezent purtăm negocieri cu motocicliştii pentru a-l elibera pe Koval”, a declarat purtătorul de cuvânt al serviciilor de graniţă.

Acestea au fost primele cazuri de răpiri relatate de la începerea invaziei în Crimeea. Comisarul ONU urma să întocmească un raport cu privire la situaţia din Crimeea pentru secretarul general adjunct al ONU Jan Eliasson.