Statele Unite acuză Rusia că este în căutarea unui ”pretext” pentru a ”invada şi mai mult” Ucraina

John Kerry şi Serghei Lavrov
John Kerry şi Serghei Lavrov (LARRY DOWNING / AFP / Getty Images)

În contextul negocierilor programate miercuri la Paris între secretarul de stat american, John Kerry, şi omologul său rus, Serghei Lavrov, criticile Statelor Unite la adresa Rusiei cu privire la invazia din Ucraina au devenit ceva mai aspre.

John Kerry a vizitat Kievul marţi, pentru prima oară de la instalarea noului guvern, unde a criticat pe un ton aspru invazia din Crimeea cât şi campania de propagandă a Moscovei.

"Cred că este clar că Rusia face tot ce este posibil pentru a crea un pretext de a invada şi mai mult Ucraina", a precizat Kerry.

Secretarul de stat a mai făcut o comparaţie, în timpul discursului purtat în faţa miilor de persoane adunate în Piaţa independenţei, între protestatarii din Kiev şi guvernul Rusiei.

”Acest contrast nu poate deveni mai clar: ucrainenii hotărâţi au arătat putere prin unitate, iar guvernul Rusiei a rămas fără scuze; îşi ascunde acţiunile în spatele minciunilor, a intimidării şi a provocărilor”, a adăugat Kerry.

O abordare asemănătoare a fost prezentată şi de către preşedintele american, Barack Obama, cu privire la discursul lui Vladimir Putin, precizând că declaraţiile acestuia din urmă ”nu pot păcăli pe nimeni”.

În aceste condiţii, Kerry se va întâlni miercuri la Paris cu Lavrov, pentru prima dată de la ocuparea peninsulei Crimeea, cu ocazia negocierilor pe tema situaţiei din Liban organizate de către preşedinte francez Francois Hollande.

Hollande a acuzat marţi Rusia pentru intervenţia în Crimeea şi a emis o invitaţie la dialog, opţiune susţinută şi de cancelarul german, Angela Merkel.

"Rusia cu care noi dialogăm, trebuie să înţeleagă că se află în faţa unei alegeri foarte importante pentru viitorul relaţiilor sale cu Europa, iar singura opţiune, am spus bine, singura opţiune, este negocierea”, a subliniat Hollande.

De asemenea, noul guvern de la Kiev a purtat o rundă de ”discuţii timide” cu guvernul de la Kremlin, acestea fiind primele discuţii între cele două tabere de la ocuparea peninsulei Crimeea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe