SUA: Tăieri de cheltuieli? Nope. Trump, Hegseth anunţă un buget record de 1 trilion de dolari pentru apărare

În timp ce o mare parte a globului şi a publicului american se concentrau exclusiv pe şocurile induse de taxele vamale ale lui Trump, preşedintele american, precum şi secretarul Apărării, Pete Hegseth, au dezvăluit luni o veste uriaşă, care în mod normal ar fi avut un impact mai mare în titluri.
Pentagonul va avea în curând primul său buget de 1 trilion USD. Preşedintele Trump a declarat, în timp ce îl găzduia pe prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu la Casa Albă: "Nimeni nu a mai văzut aşa ceva. Trebuie să construim armata şi suntem foarte atenţi la costuri, dar armata este ceva ce trebuie să construim şi trebuie să fim puternici."
Anunţul survine în contextul în care administraţia a încercat în mod agresiv să elimine risipa guvernamentală şi cheltuielile excesive.
Realitatea este că, de decenii, ambele tabere politice au permis creşterea necontrolată a cheltuielilor pentru apărare. Acest lucru pare să continue, iar marele câştigător rămâne complexul militar-industrial, chiar şi pe fondul unei represiuni a DOGE.
Hegseth, de asemenea, a făcut anunţul pe X în timp ce partaja videoclipul lui Trump lăudând viitorul buget de un trilion de dolari. „Vă mulţumim, domnule preşedinte! ÎN CURÂND: primul buget [al Departamentului Apărării] în valoare de TRILIOANE de dolari”, a spus şeful Pentagonului.
Chiar dacă Departamentul Apărării nu a avut niciodată un buget oficial care să atingă această cifră, costul real al cheltuielilor militare totale ale SUA a depăşit de fapt, timp de mai mulţi ani la rând, 1 trilion de dolari.
Legea de autorizare a apărării naţionale (NDAA) din 2025 a lui Biden a totalizat 895 de miliarde USD, astfel încât un trilion pare următoarea progresie naturală, având în vedere natura scăpată de sub control a cheltuielilor de apărare.
Comentând un posibil calendar pentru lansarea bugetului 2026, Breaking Defense scrie:
Momentul exact în care bugetul FY26 va scădea, sau ce formă va lua, rămâne neclar. Au existat discuţii despre un „buget slab” cu puţine detalii care vin mai întâi şi zvonuri că luna mai este atunci când bugetele vor fi publicate oficial, dar nimic confirmat de Casa Albă sau Pentagon.
Criticii politicii externe a SUA l-au criticat pe Trump pentru această măsură. De exemplu, analistul geopolitic independent Tim Anderson scrie:
Adăugaţi încă un trilion la datoria SUA. Niciuna dintre reducerile bugetare de la Washington nu a ajuns la Pentagon, care nu face exact nimic pentru a „apăra” SUA. Armata SUA intervine exclusiv în alte ţări.