Slovacia adoptă o lege de tip rusesc care vizează ONG-urile

Parlamentul slovac a adoptat, miercuri, un proiect de lege care înăspreşte regulile pentru organizaţiile neguvernamentale, despre care criticii spun că seamănă cu legislaţia de tip Kremlin, informează POLITICO.
Adoptată în cadrul unui proces accelerat şi cu o majoritate minimă de 76 de deputaţi, legea obligă ONG-urile să dezvăluie informaţii despre donatorii lor şi introduce amenzi pentru cei care nu fac acest lucru.
Cea mai controversată parte a legii, care cataloga ONG-urile drept lobbyiste, a fost eliminată ca o concesie pentru ca legea să treacă. Oponenţii legii, din partea partidelor Slovacia Progresistă şi Libertate şi Solidaritate (SaS), îi cer preşedintelui Peter Pellegrini să nu semneze legea.
ONG-urile, precum Via Iuris sau Peace for Ukraine, au calificat legea ca fiind asemănătoare celei ruseşti din cauza implicaţiilor sale pentru opoziţia democratică din ţară.
„Această lege este copiată din Rusia, unde o legislaţie similară a fost folosită pentru a distruge organizaţiile independente, a întemniţa personalităţile opoziţiei, a reduce la tăcere mass-media şi a impune represiunea”, a declarat Lucia Štasselová de la iniţiativa Peace for Ukraine, care organizează proteste.
La începutul acestei luni, mii de slovaci au protestat împotriva proiectului de lege în peste 30 de oraşe din ţară, dar şi la Madrid, Copenhaga şi Londra.
Promovarea legislaţiei a făcut parte din efortul de lungă durată al prim-ministrului slovac Robert Fico de a pune la punct ONG-urile şi presa independentă. În 2023, după ce a fost reales prim-ministru pentru a patra oară, Fico a promis să pună capăt „supremaţiei ONG-urilor” în Slovacia.
Comisia Europeană a criticat proiectul de lege iniţial - care intenţiona să eticheteze ONG-urile drept agenţi străini - în raportul său din 2024 privind statul de drept, avertizând că va lua măsuri legale în cazul în care guvernul slovac îl va adopta.
Fico şi aliaţii săi spun că legislaţia are ca scop creşterea transparenţei, dar adversarii săi politici nu cred acest lucru.
„Autorii proiectului de lege şi-au dat seama că propunerea iniţială nu va respecta legislaţia UE, aşa cum a fost cazul unei legi similare în Ungaria, aşa că au găsit o altă modalitate de a submina ONG-urile”, a declarat anterior Ondřej Dostal, deputat al partidului de dreapta SaS, adăugând că proiectul de lege a mers mult mai departe decât schimbarea terminologiei.
„Este o încercare de a eticheta organizaţiile neguvernamentale şi de a le da o conotaţie negativă”, a adăugat el.