Israelul declară că va menţine trupele în Gaza, Liban şi Siria pe o perioadă nedeterminată

Soldaţi israelieni în Gaza (Getty Images)
Redacţia
17.04.2025

Ministrul israelian al Apărării anunţă că trupele ţării sale vor rămâne în „zonele de securitate” din Fâşia Gaza, Liban şi Siria pe termen nelimitat, după ce Israelul şi-a extins unilateral frontierele în războiul declanşat de atacul Hamas din 7 octombrie 2023, informează AP News.

Israelul susţine că trebuie să păstreze aceste zone pentru a preveni atacuri similare, însă preluările par să corespundă definiţiei de dicţionar a ocupaţiei militare.

Dobândirea unui teritoriu prin forţă este considerată în mod universal drept o încălcare a dreptului internaţional, lucru pe care aliaţii occidentali ai Israelului l-au invocat în mod repetat în legătură cu invazia rusă în Ucraina.

Israelul, care a capturat teritorii în timpul războaielor cu vecinii săi arabi încă de la înfiinţarea ţării în 1948, susţine că acesta este un caz special. De decenii, guvernele israeliene au afirmat că trebuie să deţină astfel de teritorii pentru autoapărare, dar că le vor restitui în cadrul acordurilor de pace, cum a fost cazul când Israelul a restituit Peninsula Sinai Egiptului în cadrul Acordurilor de la Camp David.

Israelul a anexat oficial Ierusalimul de Est, precum şi Înălţimile Golan capturate de la Siria.

Israelul a ocupat Cisiordania, unde locuiesc aproximativ 3 milioane de palestinieni, de mai bine de o jumătate de secol şi a construit acolo colonii care găzduiesc în prezent peste 500.000 de colonişti evrei.

în 2005, Israelul şi-a retras soldaţii şi coloniştii din Gaza, dar a impus o blocadă, împreună cu Egiptul, după ce Hamas a preluat puterea doi ani mai târziu.

Într-o declaraţie făcută miercuri, ministrul Apărării Israel Katz a afirmat că trupele israeliene vor rămâne în aşa-numitele zone de securitate din Gaza, Siria şi Liban „în orice situaţie temporară sau permanentă”.

Ce sunt zonele de securitate”?

Israelul a lansat o ofensivă masivă după atacul din 2023 şi a creat o zonă tampon largă de-a lungul frontierei. Israelul a pus capăt încetării focului cu Hamas luna trecută şi, de atunci, a extins zona tampon, a stabilit coridoare în întreaga fâşie şi a încercuit oraşul Rafah din sud.

Potrivit experţilor, Israelul controlează acum peste 50% din Gaza. Katz nu a precizat la ce teritorii se referă.

Israelul ar fi trebuit să se retragă din Liban în cadrul încetării focului la care a ajuns cu gruparea militantă Hezbollah în noiembrie, după mai mult de un an de lupte. Însă trupele au rămas în cinci locaţii strategice de-a lungul frontierei şi au continuat să efectueze atacuri împotriva a ceea ce Israelul consideră a fi ţinte militante.

Când rebelii l-au răsturnat pe preşedintele sirian Bashar Assad în decembrie, forţele israeliene au avansat de pe Înălţimile Golan în partea siriană a unei zone tampon stabilite după războiul din 1973. De atunci, Israelul şi-a extins zona de control la satele din apropiere, declanşând ciocniri cu locuitorii luna trecută.

De asemenea, Israelul a bombardat în mod repetat baze militare siriene şi alte obiective şi a declarat că nu va permite forţelor de securitate siriene să opereze la sud de Damasc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor