Deputaţii UE au primit huse anti-spionaj pentru telefoane, pentru călătoria în Ungaria

Sac Faraday (Getty Images)
Redacţia
17.04.2025

Membrii Parlamentului European au primit huse speciale pentru a-şi proteja dispozitivele digitale împotriva spionajului şi manipulării, cu ocazia unei vizite în Ungaria în această săptămână — un semn al temerilor tot mai mari legate de spionaj în Europa, relatează POLITICO.

Cinci deputaţi din comisia pentru libertăţi civile a Parlamentului European s-au deplasat luni în Ungaria pentru o vizită de trei zile în vederea inspectării progreselor înregistrate de ţara membră a UE în ceea ce priveşte democraţia, statul de drept şi drepturile fundamentale.

Un deputat care a participat la călătorie a confirmat că funcţionarilor Parlamentului care s-au alăturat delegaţiei li s-au oferit huse Faraday - pungi speciale căptuşite cu metal care blochează semnalele electromagnetice - de către serviciile Parlamentului şi, de asemenea, au fost sfătuiţi să fie precauţi cu privire la utilizarea reţelelor Wi-Fi publice sau a instalaţiilor de încărcare.

Ungaria a mai fost criticată de legislatorii UE pentru utilizarea de programe spion. În 2023, comisia specială de anchetă a Parlamentului European privind utilizarea programelor spion (PEGA) a efectuat o misiune de anchetă după dezvăluirile conform cărora în ţară au fost utilizate programe de intruziune împotriva personalităţilor din opoziţie, a jurnaliştilor şi a societăţii civile.

Ungaria s-a confruntat, de asemenea, cu un control din partea Uniunii Europene după ce presa belgiană şi maghiară a raportat la sfârşitul anului trecut că agenţia sa de informaţii a spionat oficialii UE care au vizitat ţara în perioada 2015-2017, percheziţionându-le camerele de hotel şi înregistrându-le conversaţiile telefonice. Guvernul ungar a respins aceste informaţii.

Budapesta şi Bruxellesul se află de ani de zile pe o traiectorie de coliziune din cauza criticilor UE potrivit cărora guvernul condus de prim-ministrul Viktor Orban a restrâns drepturile fundamentale şi mecanismele democratice de control şi echilibru. În 2018, UE a declanşat împotriva Ungariei o procedură formală în temeiul articolului 7 cu privire la aspecte legate de statul de drept.

Delegaţia parlamentarilor pentru libertăţi civile din această săptămână este condusă de Tineke Strik, membră a Verzilor olandezi. Din această delegaţie fac parte deputatul liberal belgian Sophie Wilmès, deputatul spaniol de stânga Pernando Barrena Arză, deputatul social-democrat polonez Krzysztof Śmiszek şi deputatul polonez de centru-dreapta Michał Wawrykiewicz.

Husele Faraday sunt utilizate pentru a proteja dispozitivele de interferenţele hackerilor, precum şi de alte tipuri de urmărire sau supraveghere, prin blocarea semnalelor de intrare şi ieşire.

Doi oficiali care cunosc politicile de securitate ale Parlamentului, cărora li s-a acordat anonimatul pentru a discuta despre protocoalele interne, au declarat că utilizarea huselor nu a fost obişnuită pentru călătoriile şi deplasările membrilor.

În 2018, Comisia Europeană a publicat, de asemenea, o cerere de ofertă pentru furnizorii de astfel de huse speciale.

Telefoane de unică folosinţă în UE

Vestea utilizării pungilor anti-spionaj vine la scurt timp după un raport din Financial Times conform căruia unii funcţionari ai Comisiei care se deplasau în Statele Unite primeau telefoane de unică folosinţă şi laptopuri standard pentru a evita riscurile de spionaj.

Într-o declaraţie de marţi, Comisia a negat că ar fi dat personalului său orientări care să recomande utilizarea telefoanelor de unică folosinţă în timpul misiunilor oficiale în SUA.

Executivul UE oferă ocazional telefoane de unică folosinţă funcţionarilor săi de rang înalt pentru deplasări sensibile, în cazul în care aceştia se ocupă de chestiuni extrem de confidenţiale.

Un astfel de protocol este mai frecvent pentru călătoriile în ţări precum China, care prezintă un risc sporit de spionaj şi supraveghere de stat.

Membrul Parlamentului European a declarat că funcţionarilor care s-au alăturat călătoriei din Ungaria din această săptămână nu li s-au dat în mod proactiv dispozitive precum telefoane cu cartelă sau laptopuri standard.

Întrebat dacă acest tip de dispozitive au fost puse la dispoziţia funcţionarilor Parlamentului în călătoria în Ungaria sau în alte misiuni, un ofiţer de presă de la serviciul purtătorului de cuvânt al Parlamentului a refuzat să ofere detalii.

„Există toate evaluările necesare pentru a asigura desfăşurarea misiunilor de anchetă ale comisiei, asigurând în acelaşi timp datoria de grijă a [Parlamentului] pentru membrii [aleşi] şi personalul”, a menţionat ofiţerul de presă într-o declaraţie.

Parlamentarii sunt „informaţi periodic” cu privire la măsurile de securitate şi securitate cibernetică în timp ce se află în misiune şi „materialele de sprijin în acest sens sunt, de asemenea, puse la dispoziţia deputaţilor”, se arată în declaraţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor