SUA încearcă să folosească negocierile comerciale cu alte ţări ca pârghie împotriva Chinei [Raport]

Se pare că administraţia Trump încearcă să adauge o condiţie în negocierile sale comerciale cu aproape 70 de ţări care ar izola China.
Potrivit unui raport publicat iniţial de Wall Street Journal, Washingtonul cere altor ţări să îşi reducă legăturile comerciale şi economice cu Beijingul în schimbul unei reduceri a tarifelor.
Un oficial de la Casa Albă familiarizat cu discuţiile comerciale ale administraţiei a declarat pentru The Epoch Times că nu poate confirma, dar că nu va „trece cu vederea” raportul. Acesta nu a dat detalii cu privire la strategia administraţiei.
Se pare că oficialii americani cer altor naţiuni să interzică transbordările, o practică ce presupune ca mărfurile chinezeşti să fie minim modificate sau pur şi simplu reetichetate în alte ţări şi apoi trimise în Statele Unite.
O altă strategie este de a împiedica firmele chinezeşti să îşi mute producţia în alte ţări pentru a evita tarifele americane. În plus, oficialii americani îndeamnă alte ţări să nu permită intrarea pe pieţele lor a produselor chinezeşti ieftine, o practică pe care multe ţări au început deja să o abordeze.
La 2 aprilie, preşedintele Donald Trump a anunţat un tarif de bază de 10% pentru aproape toate ţările şi a adăugat tarife reciproce mai mari pentru o serie de parteneri comerciali cheie, inclusiv Japonia, Vietnam, Uniunea Europeană şi China.
Ulterior, el a anunţat o pauză de 90 de zile privind tarifele reciproce pentru ţările care şi-au manifestat dorinţa de a negocia, lăsând în acelaşi timp în vigoare tariful de bază de 10%. De asemenea, el a declarat că pauza nu se va aplica tarifelor la importurile din China, acuzând Beijingul de represalii.
În prezent, tarifele americane pentru multe importuri chinezeşti se ridică la 145%. Potrivit Casei Albe, unele produse chinezeşti, inclusiv vehiculele electrice şi seringile, se confruntă cu tarife de până la 245% din cauza efectului combinat al taxelor reciproce, al tarifelor impuse ca răspuns la precursorii de fentanil din China şi al tarifelor din secţiunea 301 impuse atât în timpul administraţiei Trump, cât şi în timpul administraţiei Biden, care variază de la aproximativ 7,5% la 100%.
În ultimii ani, a existat o creştere a transbordării de către companiile chineze pentru a evita tarifele americane. Trump a vorbit despre planul său de a închide aceste lacune şi a cerut în mod public Mexicului să îşi majoreze tarifele la mărfurile chinezeşti pentru a împiedica China să le poată folosi ca o uşă din spate pe piaţa americană.
Trump a semnalat deja că este dispus să reducă sau să întrerupă tarifele în cazul în care China este de acord cu negocierile. Oferta sa a fost întâmpinată cu un refuz public din partea Beijingului.
„Mingea este în terenul Chinei. China trebuie să facă o înţelegere cu noi”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, în timpul unei conferinţe de presă din 15 aprilie.
„Noi nu trebuie să facem o înţelegere cu ei. Nu există nicio diferenţă între China şi orice altă ţară, cu excepţia faptului că sunt mult mai mari”, a spus ea, adăugând că economia chineză este dependentă de consumatorul american.
Într-un interviu recent acordat emisiunii de limbă spaniolă „Fox Noticias”, Trump a declarat că ar putea cere altor naţiuni să aleagă între Statele Unite şi China, ca răspuns la o întrebare privind decizia Panama de a nu reînnoi contractul cu regimul comunist chinez pentru Iniţiativa Centura şi Drumul.
În februarie, Panama a anunţat că se va retrage din proiectul global de infrastructură şi investiţii, dând o lovitură Beijingului.
În ultimele zile, Beijingul a lansat o ofensivă de imagine pentru a consolida relaţiile cu partenerii comerciali ai Statelor Unite, în încercarea de a izola SUA.
Liderul chinez Xi Jinping a încercat să promoveze China ca un partener comercial stabil în timpul vizitei sale în Vietnam din 14-15 aprilie. În Hanoi, el a făcut apel la legături mai strânse cu Vietnamul şi a îndemnat ţara să reziste „intimidării unilaterale”.
La 11 aprilie, Xi l-a primit la Beijing şi pe prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez, căruia i-a spus că nu vor exista „câştigători” în niciun război comercial. În timpul întâlnirii, el a îndemnat China şi Uniunea Europeană să îşi unească forţele pentru a proteja globalizarea.
Trump a declarat că se va alătura secretarilor săi de la Trezorerie şi Comerţ în negocierile comerciale cu oficialii japonezi pe 16 aprilie.
„Japonia vine astăzi pentru a negocia tarifele, costul sprijinului militar şi 'CORECTITUDINEA COMERCIALĂ'. Sper că se poate ajunge la un acord care să fie bun (MINUNAT!) pentru Japonia şi SUA!”, a scris Trump pe Truth Social.