SUA susţine că are probe privind accesul prin back doors în dispozitivele Huawei

(John Macdougal/AFP/Getty Images)

Administraţia Trump a susţinut mult timp că gigantul tehnologic chinez Huawei reprezintă o ameninţare la securitatea naţională a aliaţilor săi şi, prin urmare, nu ar trebui să i se acorde acces la construirea reţelelor lor 5G.

Totuşi, aceste avertismente nu au oprit Marea Britanie să permită Huawei să participe la construirea infrastructurii sale "periferice" în reţelele de 5G.

Decizia Londrei, care a fost urmată de o hotărâre asemănătoare a UE, care a preferat să paseze responsabilitatea ţărilor membre, a generat tensiuni majore cu SUA.

Acum, oficialii americani susţin că Huawei are o capacitate secretă de a extrage date din reţelele mobile la nivel global prin mecanisme numite „uşi din spate” (back doors) - posibilităţi de comandă şi acces de la distanţă, construite ca secrete de fabricaţie, ce au fost folosite de mai bine de zece ani, a dezvăluit pentru prima dată The Wall Street Journal.

Potrivit raportului WSJ, aceste informaţii au rămas extrem de secrete până când Washingtonul a decis să transmită informaţiile aliaţilor săi occidentali, inclusiv Marea Britanie şi Germania, anul trecut.

Unii oficiali, inclusiv consilierul de securitate naţională al SUA Robert C. O'Brien, susţin că SUA are dovezi şi pot dovedi aliaţilor săi că Huawei poate prelua în secret informaţii „sensibile şi personale” din reţelele 5G fără ca operaţiunea de exfiltrare sau spionaj să fie vizibilă din afară.

"Acest lucru este alarmant, deoarece, prin lege, companiile chineze trebuie să se conformeze directivelor Partidului Comunist Chinez", a declarat O'Brien marţi, citat de The New York Times. „Strategic, vedem o companie care îşi poate folosi poziţia pe piaţă pentru a avansa obiectivele Partidului Comunist Chinez”.

Potrivit oficialilor americani, Huawei a avut acces de multă vreme la „uşile din spate” iniţial concepute pentru a fi utilizate de către agenţiile de securitate şi informaţii, dar a fost capabilă să le utilizeze chiar şi fără cunoştinţa sau permisiunea operatorilor naţionali din ţările care şi-au construit reţele folosind echipamentele chineze.

Oficialii Huawei au negat toate aceste acuzaţii.

Ştirea survine după ce mai mulţi oficiali americani, printre care secretarul de stat american, Mike Pompeo, secretarul Trezoreriei, Steve Mnuchin, şi o serie de alţi reprezentanţi de rang înalt ai administraţiei Trump au călătorit la Londra pe tot parcursul lunii ianuarie pentru a avertiza partenerul său transatlantic despre pericolele pe care Huawei le-ar putea reprezenta pentru securitatea naţională din Marea Britanie, dacă i se permite să ia parte la construirea infrastructurii 5G.

În ciuda avertismentelor, guvernul lui Boris Johnson a permis în continuare companiei chineze să intre la licitaţii pentru reţelele britanice 5G, deşi într-o capacitate limitată.

În prezent, Germania decide, de asemenea, dacă va lucra cu liderul mondial în domeniul furnizorilor de 5G.

Potrivit rapoartelor, Berlinul este înclinat să permită accesul companiei Huawei în reţelele sale de generaţie viitoare, în pofida preocupărilor Washingtonului.

Până în prezent, administraţia Trump a susţinut că nu ar fi nevoie să prezinte nicio dovadă că Huawei ar reprezenta o ameninţare pentru aliaţii săi şi a argumentat în mod repetat că Huawei este obligată de legea chineză a securităţii să ofere Beijingului acces la toate datele şi informaţiile sale.

În mai 2019, Washingtonul a pus compania Huawei şi 68 dintre subsidiarele sale pe lista companiilor cu care derularea afacerilor este sancţionată de stat şi a cerut aliaţilor săi să dea curs sancţiunilor.

Regimul comunist de la Beijing, cât şi compania Huawei, au negat acuzaţiile potrivit cărora compania a spionat vreodată sau intenţionează să spioneze corporaţii şi ţări străine în numele guvernului chinez.

Cu toate acestea, în ultimii ani s-au înmulţit incidentele prin care traficul de pe reţelele actuale de telecomunicaţii este re-dirijat prin China, stârnind suspiciuni legate de o eventuală industrie de examinare a fluxurilor de date pe scară largă, care ar avansa programul de spionaj al Partidului Comunist Chinez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe