Administraţia americană doreşte să blocheze mai multe vânzări către Huawei

Logo-ul companiei chineze Huawei Technologies Co Ltd.
Logo-ul companiei chineze Huawei Technologies Co Ltd. (INDRANIL MUKHERJEE / AFP / Getty Images)

Pe măsură ce SUA şi China semnează miercuri un acord comercial Faza 1, Reuters transmite că administraţia Trump este aproape de publicarea unui regulament care să extindă capacitatea de a bloca vânzările de produse în străinătate către Huawei şi alte companii chineze aflate pe lista neagră.

În conformitate cu regulamentul actual, Departamentul de Comerţ al SUA a plasat Huawei pe o listă neagră pentru comerţ din cauza ameninţărilor la adresa securităţii naţionale. Acest lucru a permis administraţiei Trump să limiteze vânzările de produse hi-tech din SUA către companie, dar nu a blocat mărfurile din lanţurile de aprovizionare străine, lucru care a stârnit nemulţumiri în tăbăra criticilor regimului comunist chinez din rândul administraţiei.

Două surse au declarat pentru Reuters că există deja o acţiune în administraţie pentru reglementarea mai multor vânzări către Huawei, care include o mare varietate de produse hi-tech fabricate în fabrici străine cu puţin aport tehnologic din SUA.

Regulamentul actual poate bloca vânzarea de produse către Huawei dacă există peste 25% dintre componentele americane în produsele respective. Noua regulă va scădea pragul la 10% şi va extinde semnificativ lista produselor pe care administraţia Trump le poate bloca.

Dacă noua regulă este adoptată de Departamentul pentru Comerţ, măsura va complica şi mai mult relaţiile dintre SUA şi China, în pofida acordului comercial de Faza 1, care a fost semnat miercuri.