Fondatorul Huawei, invitat să vorbească la Davos, îndeamnă la cooperare "în folosul umanităţii"
alte articole
Fondatorul şi CEO-ul principalului furnizor de echipamente IT din lume - compania Huawei - a declarat marţi la forumul mondial de la Davos că anticipează că autorităţile americane vor intensifica războiul comercial împotriva companiei "sale", dar astfel de măsuri vor avea un impact „minim”.
Ren Zhengfei, fost ofiţer, fost lider de rang înalt al Partidului Comunist, fondator al Huawei, a făcut observaţiile la cel de-al 50-lea forum economic mondial anual (WEF) de la Davos, Elveţia, în timpul unui panel care a ridicat întrebări cu privire la evoluţia tehnologiilor.
"În acest an, SUA ar putea escalada şi mai mult campania împotriva Huawei, dar consider că impactul asupra afacerilor Huawei nu va fi foarte semnificativ", a afirmat Ren Zhengfei.
Ren Zhengfei a propagat ideea că Washingtonul ar fi „îngrijorat” de succesul companiei Huawei şi că puterile mondiale vor câştiga mai mult lucrând împreună pentru a studia în profunzime inteligenţa artificială pentru „beneficiul societăţii”.
SUA a plasat gigantul tehnologic chinez pe o listă de entităţi "problemă" pe motivul că guvernul chinez ar putea folosi echipamentele IT ale companiei pentru a spiona administraţia, Pentagonul şi agenţiile federale, cât şi întreprinderile şi aliaţii.
Deşi Partidul Comunist Chinez neagă orice acuzaţie de această natură, incidentele care implică hackeri sponsorizaţi de Beijing sunt foarte numeroase.
În 2010, 15% din traficul internaţional de internet de pe glob a fost re-routat prin China, un incident masiv care nu ar fi fost posibil fără schimbarea protocoalelor de routare ale traficului, în echipamentele chineze aflate în funcţiune la momentul respectiv.
- La 6 iunie 2019, traficul european de mobil a fost redirecţionat prin servere ale China Telecom pentru două ore.
- În 2018, o agenţie americană a descoperit redirecţionarea traficului dintre Washington şi Los Angeles prin servere ale China Telecom pentru doi ani.
- Agenţi FBI infiltraţi adânc în reţelele de hacking internaţionale au dezvăluit pentru Epoch Times faptul că hackeri, presupus chinezi, au infiltrat servere bancare mexicane pe care le închiriază contra cost crimei organizate.
- Reţele de hackeri chinezi sparg infrastructura de tranzacţionare a reţelei SWIFT şi servere ale unor companii precum Delta Airlines.
Deşi Huawei a afirmat că nu există nicio colaborare între companie şi guvernul chinez, cel puţin două cazuri recente dovedesc contrariul, şi anume:
- arestarea a doi cetăţeni canadieni în China, ca răspuns la luarea în custodie, în Canada, a fiicei lui Ren Zhengfei, sub o cerere de extrădare din partea SUA, pentru ilegalităţi financiare care implicau companii iraniene, aflate sub sancţiuni - o situaţie extrem de neobişnuită în care un guvern sare în mod oficial în apărarea fiicei unui patron de firmă, prin măsuri abuzive.
- şantajul la care a fost supus ministrul de Externe al Insulelor Feroe de către un reprezentant al regimului comunist, pentru a accepta contracte Huawei.
Iar dovezile privitoare la adevăratul război total dus de Partidul Comunist Chinez împotriva tuturor ţărilor (fie că este vorba despre furturi tehnologice care dăunează economiilor occidentale, spionaj politic sau presiuni privind investiţiile şi proiecţia de soft-power) nu au scăpat neobservate agenţiilor de intelligence din întreaga lume. Fostul director NSA Michael Hayden a subliniat problema pentru Epoch Times, la fel Richard Fadden, şeful spionilor canadieni, agenţii cehe, germane şi australiene.
Zhengfen îi dă cu inteligenţa artificială şi binele umanităţii
Cu toate acestea, fondatorul Huawei consideră că administraţia americană nu realizează „implicaţiile AI” , asemenea chinezilor, şi ambele părţi ar trebui să investească în continuare în „educaţia de bază şi cercetare”, a spus Ren Zhengfei.
El a continuat, afirmând: "Prin urmare, SUA este îngrijorată. SUA s-au obişnuit să fie numărul unu mondial şi că ar trebui să fie cei mai buni în tot ceea ce fac".
Fondatorul Huawei a mai afirmat că, dacă alţii ar fi mai buni decât SUA, „s-ar putea să nu fie confortabili”, în ciuda tendinţelor care nu indică acest lucru.
Ren a concluzionat: „Cred că pentru întreaga umanitate, ar trebui să facem studii serioase asupra AI şi cum să o folosim pentru a aduce beneficii societăţii.
Washingtonul a încercat să transmită informaţii aliaţilor săi - precum Germania, Franţa, Marea Britanie, India şi alţii - privind pericolele la care se expun atunci când permit companiei Huawei să construiască reţele naţionale 5G.
Administraţia a avertizat în repetate rânduri că intenţionează să introducă măsuri suplimentare care vizează blocarea schimbului de informaţii cu ţările care vor permite infiltrarea tehnologiei chineze în reţelele de 5G, considerate infrastructură critică.
Ca răspuns, Huawei a început să-şi construiască propriile sisteme software, inclusiv sistemul de operare HarmonyOS şi Huawei Mobile Services pentru a reduce dependenţa de tehnologiile americane.
Gigantul de comunicaţii a încheiat luni un acord cu compania olandeză de tehnologie de navigaţie TomTom pentru folosirea hărţilor sale.
Germania, printre alte ţări europene, este mai puţin dornică să taie accesul companiei Huawei la licitaţiile 5G.