Marea Britanie refuză să interzică componentele Huawei din reţelele 5G
alte articole
Premierul britanic Boris Johnson a permis marţi gigantului chinez de telecomunicaţii Huawei să aibă un rol "limitat" în cadrul construirii noii reţele de telefonie mobilă 5G a Marii Britanii, în pofida campaniei de informare duse de agenţiile de intelligence americane care avertizează despre pericolele de securitate care pot apare din cauza programului masiv de spionaj al Chinei comuniste.
China menţine un vast program de spionaj vizând ţările occidentale, atât pentru spionaj politic şi militar, cât, mai ales, economic - prin care urmăreşte creşterea economică masivă pe cheltuiala celorlalte state.
Citeşte şi Hackeri chinezi vând accesul la vulnerabilităţile companiei Delta Airlines
Sfidând cel mai mare aliat al Marii Britanii în favoarea Chinei în ajunului Brexit-ului, Johnson a decis ca furnizorii „cu risc ridicat”, cum ar fi Huawei, vor putea participa la licitaţii privitoare la părţile care nu sunt sensibile ale reţelei 5G.
Cu toate acestea, implicarea acestor companii cu risc ridicat va fi limitată la 35%, vor fi excluse din nucleul sensibil, unde sunt prelucrate datele şi participarea lor va fi interzisă în toate reţelele şi locaţiile critice, precum siturile nucleare şi bazele militare.
O astfel de respingere explicită a temerilor SUA care afirmă că Huawei ar putea fi folosită de regimul comunist pentru a fura secrete occidentale a şocat administraţia Trump, dar a fost lăudată de firma chineză, fondată în 1987 de un inginer al Armatei de Eliberare a Poporului.
"Nu există o opţiune sigură pentru furnizorii lipsiţi de credibilitate care vor controla vreo parte a reţelei 5G", a comentat un oficial al administraţiei Trump citat de Reuters.
„Aşteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu Marea Britanie pentru găsirea unei căi de excludere a componentelor provenite de la furnizori lipsiţi de credibilitate din reţelele 5G.”
„Mă tem că Londra s-a eliberat de Bruxelles doar pentru a ceda suveranitatea Beijing-ului”, a declarat senatorul Tom Cotton, care a cerut să fie revizuit schimbul de informaţii cu Marea Britanie.
Statele Unite au cerut în mod repetat Londrei să nu permită Huawei să intre în reţelele 5G, argumentând că distincţia dintre „margine” şi „nucleu” (în ceea ce priveşte arhitectura reţelei) se va estompa pe măsură ce datele sunt procesate în reţelele 5G, ceea ce face dificilă controlarea oricăror riscuri de securitate.
Huawei deţine o pondere de aproximativ 35% din reţeaua mobilă ne-esenţială 4G din Marea Britanie, a arătat un document guvernamental în iulie trecută.
Alţi furnizori de echipamente de telecomunicaţii pe scară largă sunt Ericsson din Suedia şi Nokia din Finlanda.
Marea Britanie a declarat că decizia sa de a permite totuşi companiei să contribuie la licitaţii protejează securitatea naţională în timp ce asigură conectivitate de nivel mondial. Oficialii britanici au afirmat că transmiterea reciprocă de informaţii, inclusiv cu alianţa „Five Eyes”, condusă de SUA, nu va fi pusă în pericol.
„Schimbul de informaţii nu va fi pus în pericol ...”
Oficialii britanici din domeniul securităţii cibernetice au afirmat că au instituit măsuri speciale pentru atenuarea riscurilor.
„Nu am „crezut niciodată în Huawei şi (măsurile) pe care le puteţi vedea… există pentru că îi tratăm diferit faţă de alţi furnizori”, a declarat Centrul Naţional Cyber security (NCSC), parte a agenţiei de informaţii GCHQ.
NCSC a mai afirmat că ideea că nu există nicio modalitate de a separa părţile centrale şi periferice ale reţelei 5G „este falsă”.
Un oficial britanic, vorbind în condiţii de anonimat, a declarat că excluderea Huawei ar fi întârziat 5G şi ar costa mai mult consumatorii, existând temeri venite din partea industriei de telecomunicaţii.