Huawei ar putea ieşi din schemă: Iohannis şi Trump au bătut palma pentru tehnologia 5G
alte articole
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă după o întâlnire la Casa Albă cu omologul său american Donald Trump, că a fost semnat un Memorandum de Înţelegere între cele două guverne privind tehnologia 5G, "având în vedere importanţa securităţii reţelelor de comunicaţii wireless de generaţia a cincea pentru asigurarea prosperităţii, dar şi a securităţii naţionale".
Întrebat dacă vom vedea în perioada următoare tehnologie americană în România privind implementarea acestei reţele de 5G, având în vedere că este vorba de foarte mulţi bani, de investiţii de miliarde de euro în astfel de tehnologie, şeful statului a replicat:
"Ştiţi că în România se pregăteşte o procedură publică pentru asta şi eu cred că toată lumea s-ar bucura dacă am avea mai multe oferte, inclusiv, sigur, din partea americană. Aici este vorba, însă, de firme private, care vor veni şi noi sperăm să se întâmple acest lucru. Însă Memorandumul nu se referă la o anumită companie, ci este un memorandum care clarifică câteva criterii de transparenţă, de compatibilitate cu statul de drept, şi aşa mai departe".
Cum în acel memorandum sunt nişte criterii de compatibilitate care ţin inclusiv de nivelul de democraţie dintr-un anumit stat, reporterii au vrut să ştie dacă cei doi şefi de stat au vorbit şi despre Huawei şi dacă există vreun semnal că România nu va accepta implicarea companiei chineze care a fost acuzată de SUA că ar putea fi folosită de regimul comunist de la Beijing pentru spionaj - acuzaţie negată vehement de China.
"La acest nivel, nu se discută despre firme, cu nume şi prenume sau despre un anumit furnizor", a fost răspunsul lui Iohannis. Întrebat, de asemenea, dacă domeniul 5G va fi subiectul unei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, liderul de la Cotroceni a precizat: "Vă spun când ajungem acasă, dar aşa am lăsat să se înţeleagă la ultima noastră întâlnire, sunt teme importante".
De-a lungul anilor, Huawei a avut o ascensiune controversată şi marcată de scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită de nenumărate ori de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări, pe motive de securitate. SUA a făcut presiuni asupra aliaţilor săi să interzică accesul Huawei în reţelele lor 5G.