SUA păcălită: Kerry vrea o rezoluţie ONU ”săptămâna viitoare” împotriva Siriei

Secretarul american de stat John Kerry, 22 aprilie 2013 în Bruxelles
Secretarul american de stat John Kerry, 22 aprilie 2013 în Bruxelles (Evan Vucci / AFP / Getty Images)

Secretarul de stat american, John Kerry, a solicitat joi Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite să voteze ”săptămâna viitoare” o rezoluţie care să constrângă regimul sirian condus de Bashar al-Assad să respecte planul de distrugere a arsenalului său chimic, potrivit AFP.

”Consiliul de Securitate trebuie să se pregătească să acţioneze săptămâna viitoare”, a declarat duminică John Kerry, înainte de a se deplasa la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite.

Kerry consideră că ”este vital ca întreaga comunitate internaţională să se exprime pe un ton răspicat” în următoarele zile la ONU.

Consiliul de Securitate ar trebui să se pună de acord supra unui document care ”să exprime în cei mai energici termeni posibili importanţa unei acţiuni ce trebuie pusă în aplicare pentru că lumea să scape de armele chimice siriene”.

Consiliul de Securitate, format din cinci membri permanenţi Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, China şi Rusia, vor încerca de luni să găsească un teren comun pentru a adopta o rezoluţie ”puternică şi imperioasă” împotriva Siriei, care să aibe ca scop determinarea autorităţilor siriene să distrugă efectiv armele sale chimice.

SUA, Marea Britanie şi Franţa s-au pronunţat pentru o rezoluţie cu putere de constrângere a Consiliului de Securitate, fără a exclude recurgerea la forţă împotriva regimului sirian dacă aceasta nu va respecta angajamentul recent de a distruge armele chimice. Cele trei puteri vor ca rezoluţia să fie sub egida capitolului VII al Cartei ONU, care reglementează intervenţia în forţă.

Pe de cealaltă parte, ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a declarat marţi că rezoluţia Consiliului de Securitate cu privire la distrugerea armelor chimice siriene "nu va fi în cadrul capitolului VII" al Cartei ONU.

John Kerry şi omologul său rus, Serghei Lavrov, au semnat la 14 septembrie la Geneva un acord privind distrugerea arsenalului chimic sirian.

Siria a depus joi la ONU o cerere de aderare la Convenţia Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, a informat purtătorul de cuvânt al Naţiunilor Unite, Farhan Haq. Convenţia pentru Interzicerea Armelor Chimice interzice fabricarea, stocarea şi folosirea armelor chimice. Decizia Siriei a fost luată la insistenţele Rusiei, principalul său aliat.

Însă acum, când se pune problema aplicării acestui angajament, Rusia se opune oricărei prevederi care ar implica o eventuală folosire a forţei împotriva regimului sirian.

Rusia şi China au blocat prin dreptul lor de veto toate celelalte rezoluţiile propuse în Consiliul de Securitate ONU, fapt ce i-a determinat pe americani să decidă în Congres asupra unui eventuale intervenţii militare în Siria fără acordul ONU.

Regimul condus de Assad este acuzat că a folosit armele chimice în cadrului unei ofensive, din 21 august, la est şi vest de capitala Damasc, provocând aproximativ 1.500 de morţi, printre care şi 400 de copii, fapt dezminţit de regim.

Războiul intern din Siria a început în martie 2011 când au avut loc revolte interne, care au marcat debutul unui conflict militar între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate lui Bashar al-Assad. Bilanţul morţilor se ridică undeva la peste 100.000 de oameni, potrivit estimărilor ONU.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe