Puterea rusă 'înlocuieşte bâta cu morcovul' în dialogul cu opoziţia neparlamentară (Utro)

Preşedintele rus Vladimir Putin. (MIKHAIL KLIMENTYEV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
19.09.2013

Preşedintele rus Vladimir Putin va discuta cu opoziţia. După cum a anunţat serviciul de presă al Kremlinului, şeful statului rus participă joi la lucrările clubului internaţional de discuţii 'Valdai'. De data aceasta, au fost invitaţi şi reprezentanţi ai opoziţiei ruse neparlamentare, subliniază cotidianul moscovit Utro.

În mod tradiţional, forumul 'Valdai' a fost considerat un fel de teren neoficial de întâlnire cu reprezentanţi ai 'potenţialului adversar': acolo erau invitaţi în principal politologi şi jurnalişti străini, specialişti în problema Rusiei. Fără a obliga la nimic, schimbul de opinii le permitea părţilor să obţină informaţii despre oponenţi din primele surse.

De această dată, formatul evenimentului a fost radical modificat: pe lângă politologi străini şi experţi ruşi în politica internaţională, la forum au fost invitaţi cunoscuţi reprezentanţi ai opoziţiei protestatare ruse, între care Ilia Pomonariov şi Ksenia Sobciak. În privinţa fostului candidat la primăria Moscovei, Aleksei Navalnîi, informaţiile nu sunt tocmai clare: unele afirmă că acesta nu a fost invitat, altele că Navalnîi însuşi ar fi refuzat invitaţia.

Însă ceilalţi opozanţi de marcă vor putea nu doar să discute despre formarea identităţii ruse şi modul în care Rusia este percepută în străinătate (aceasta este tema anunţată a forumului) şi să-l asculte pe Putin, ci chiar, dacă vor avea noroc, să-i pună întrebări: programul mai prevede, pe lângă discursul preşedintelui, şi comunicare în format de dialog şi chiar un bufet suedez, însă acesta din urmă, după cum a precizat Kremlinul, doar pentru un cerc restrâns de invitaţi.

Se pare că Putin, care în urmă cu doar doi ani considera că un dialog cu opoziţia neparlamentară nu este posibil, pentru că 'nu ai cu cine vorbi', îşi schimbă radical punctul de vedere. După cum constată Utro, Kremlinul dă în mod clar de înţeles că, luat în timpul ultimelor alegeri regionale, cursul spre majorarea caracterului concurenţial în politica internă va fi continuat, iar liderii din afara sistemului se pot adresa puterii nu doar de la tribuna din Piaţa Bolotnaia.

Joi, acest lucru a fost spus în mod foarte clar de şeful Administraţiei prezidenţiale a Rusiei, Serghei Ivanov. 'Ne-am săturat totuşi să împărţim opoziţia în două. O parte a opoziţiei este cea care adoptă legi şi, dacă doriţi, regulile jocului, iar dialogul cu ea nu este doar posibil, ci chiar salutat. Există şi o a doua parte a opoziţiei, cea care nu recunoaşte legile şi care, s-o spunem direct, acţionează prin metode ilegale, încălcând legea. Cu această opoziţie este, să o spunem în mod eufemistic, greu să vorbeşti', a declarat Ivanov.

După toate aparenţele, toţi care au ieşit la mitinguri în favoarea unor alegeri corecte ar trebui să se felicite de victorie: vocea lor a fost în sfârşit auzită. Puterea rusă a decis să dea la o parte bâta şi le întinde morcovul. Cu toate acestea, la Curtea de Justiţie a Moscovei continuă procesul împotriva participanţilor la protestele din Piaţa Bolotnaia, membre ale trupei rock Pussy Riot continuă să-şi ispăşească pedeapsa în penitenciar, iar liderul 'Frontului de Stânga', Serghei Udalţov, continuă să se afle în arest la domiciliu, fiind acuzat de încercarea de a organiza revolte în masă - toate acestea stârnesc în mod sigur îngrijorarea acelei părţi a opoziţiei ruse, care, potrivit lui Ivanov, 'nu recunoaşte legile'.

Până acum, în acţiunile Kremlinului se întrezărea cursul dur spre 'distrugerea' oponenţilor: criminalizarea acestora şi totala lor discriminare la nivel social (celor cu dosar penal le este interzis să candideze în alegeri). Acum, însă, opozanţilor mai puţin radicali li s-a întins o 'ramură de măslin': li s-a permis să participe în alegeri şi uneori chiar să şi câştige. Aluzia este evidentă, ca şi cum protestatarilor li s-ar spune: respectaţi regulile jocului şi veţi deveni participanţi cu drepturi egale. Problema este cât de departe intenţionează puterea să meargă în această problemă.

Formatul actualei întrevederi determină cotidianul rus Utro să estimeze că, deocamdată, cooperarea propusă este mai degrabă o declaraţie. Atmosfera pe fondul căreia are loc prima de fapt întrevedere a lui Putin cu liderii 'opoziţiei' protestatare nu predispune la încredere reciprocă. Formatul forumului este destinat comunicării, în primul rând cu parteneri străini. În acest fel, opoziţiei din afara sistemului i se dă de înţeles că aceasta se află în rândul 'agenţilor străini'. În aceste condiţii, i se poate demonstra cu succes comunităţii mondiale deschiderea Kremlinului spre un dialog deschis, însă o discuţie de încredere este puţin probabil să reuşească.

Poate doar tendinţa în sine este una încurajatoare: Kremlinul tinde în mod evident să renunţe la politica reacţionară şi încearcă să 'slăbească şurubul' - în orice caz, acolo unde acest lucru nu va fi interpretat ca o manifestare de slăbiciune. Problema este că, pe măsură ce starea economiei ruse se va deteriora, astfel de locuri vor fi din ce în ce mai puţine, conchide Utro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor