Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, le mulţumeşte ruşilor

O momâie îmbrăcată în uniformă militară, aluzie la dictatorul sirian Bashar al-Assad.
O momâie îmbrăcată în uniformă militară, aluzie la dictatorul sirian Bashar al-Assad. (MAURICIO MORALES / AFP / Getty Images)

Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, acuzat de atacuri cu arme chimice asupra populaţiei civile, a mulţumit Rusiei pentru susţinerea acordată în contextul unui "atac feroce" împotriva Siriei. "Preşedintele mulţumeşte Rusiei pentru susţinerea Siriei în contextul unui atac feroce şi al terorismului susţinut de ţări occidentale, regionale şi arabe", precizează televiziunea siriană.

Mulţumirile preşedintelui au fost făcute publice cu ocazia vizitei efectuate marţi la Damasc de Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe. "Poziţia Rusiei, care s-a opus unei intervenţii militare în Siria, ar putea contribui la un nou echilibru mondial", a declarat al-Assad, conform televiziunii publice siriene.

Serghei Riabkov, care a ajuns la Damasc marţi seară, a denunţat atitudinea "tendenţioasă" a inspectorilor ONU care au anchetat atacul chimic din Siria.

Radiografia evenimentelor

Pe 21 august, în Siria a avut loc un atac cu arme chimice mai exact, gaz sarin, soldat, conform unor surse din presă cu cel puţin 1400 de morţi în rândul civililor nevinovaţi. ONU a cerut autorităţilor siriene să permită de urgenţă accesul inspectorilor internaţionali pentru a investiga.

Guvernul sirian a tegiversat acordarea accesului inspectorilor ONU în locurile unde au avut loc atacurile cu arme chimice.

Cancelarul german Angela Merkel a criticat dur pe 24 august Rusia şi China, aliaţi tradiţionali ai Siriei, pentru că au blocat la ONU adoptarea unei declaraţii care autorităţilor siriene li se cerea să acorde acces neîngrădit inspectorilor ONU aflaţi în Siria pentru a investiga recentele atacuri chimice ce s-au soldat cu sute de morţi.

Declaraţiile Angelei Merkel au fost publicate de revista germană Focus, în aceeaşi zi în care Angela Kane, înalt reprezentant ONU, ajungea la Damasc, pentru a negocia personal cu guvernul sirian.

Potrivit unor extrase din acest interviu acordat revistei germane Focus, cancelarul a afirmat că "din păcate, opoziţia Rusiei şi a Chinei a împiedicat adoptarea unei declaraţii oficiale a Consiliului de Securitate al ONU prin care acesta să ceară garantarea unui acces liber pentru inspectorii ONU" la zonele vizate.

Sub presiunea internaţională, accesul inspectorilor ONU a fost finalmente permis şi aceştia au confirmat că în Siria s-a folosit gazul sarin. Nu au putut afirma însă cu siguranţă dacă vinovat de folosirea armelor este regimul lui Assad.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon, predând raportul inspectorilor Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, a declarat că, odată cu utilizarea armelor chimice în timpul conflictului sirian a fost săvârşită „o crimă de război” şi a adoptarea de măsuri clară pentru distrugere a arsenalului chimic sirian.

Rusia a denunţat în numeroase rânduri tentativele Occidentului de a atribui responsabilitatea atacului cu arme chimice regimului lui Bashar al-Assad, catalogându-le drept "deplasate" şi "deloc serioase" şi le-a cerut să nu se mai lanseze acuzaţii "fără dovezi".

Într-un final, Bashar al-Assad a confirmat că vrea să plaseze sub control internaţional armamentul chimic sirian, ca rezultat al insistenţelor Rusiei, potrivit Russia Today. "Siria va trimite Naţiunilor Unite documente în vederea semnării unui acord privind armele chimice", a declarat Assad, care a adăugat că a luat această decizie ”datorită Rusiei. Ameninţările americanilor nu au influenţat, în niciun fel, această decizie”.

Pe 14 septembrie, Statele Unite şi Rusia au ajuns la un acord în privinţa planului de plasare sub control internaţional şi de distrugere a arsenalului chimic sirian.

Damascului i s-a dat un termen de o săptămână pentru a prezenta public arsenalul de arme chimice pe care îl deţine. Autorităţile au fost somate să permită accesul inspectorilor internaţionali în interiorul ţării în acest scop, a declarat sâmbătă Secretarul de Stat al SUA, John Kerry, după trei zile de negocieri la Geneva cu ministrul rus de externe, Sergei Lavrov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe