'Replica' lui McCain nu va avea rezonanţa pe care a avut-o articolul lui Putin (politologi ruşi)

Senatorul republican John McCain (Win McNamee / Getty Images)
Epoch Times România
19.09.2013

Replica senatorului republican american, John McCain, la articolul publicat de preşedintele rus Vladimir Putin în The New York Times (NYT) este una tendenţioasă şi nu va avea o rezonanţă foarte mare în societate, sunt de părere politologi ruşi intervievaţi de RIA Novosti.

În primul rând, explică experţii, McCain nu are un renume internaţional la fel de mare ca cel al lui Putin, iar în al doilea rând relaţia tensionată a senatorului american cu Rusia este cunoscută demult, iar în acest articol senatorul american nu a spus nimic nou.

În articolul său, publicat joi în cotidianul rus Pravda, McCain neagă că ar îmbrăţişa opinii antiruseşti. Conform textului, el crede în măreţia poporului rus şi în aspiraţia acestuia de a trăi într-o societate echitabilă. În ceea ce priveşte criticile sale la adresa Moscovei, senatorul le explică prin faptul că vrea să vadă în Rusia o conducere mai bună, pe care o merită de fapt poporul rus. În final, McCain critică din nou în mod vehement acţiunile autorităţilor ruse şi ale preşedintelui Putin personal, inclusiv acţiunile acestuia pe scena internaţională.

În opinia analistului Aleksandr Ţipko, acest articol confirmă încă o dată lipsa oricărui interes din partea elitelor americane faţă de adevăratele cauze ale proceselor care au loc astăzi în Rusia.

'Acest lucru arată că elita americană, care doreşte să decidă soarta lumii şi care într-adevăr joacă în mod obiectiv un imens rol în menţinerea civilizaţiei umane contemporane, nu are nici suficient intelect, nici suficientă minte şi nici măcar suficientă voinţă pentru a înţelege ce înseamnă Rusia postcomunistă', a declarat Ţipko pentru RIA Novosti.

De asemenea, Ţipko şi-a exprimat uimirea în legătură cu atenţia exagerată pe care ruşii o acordă opiniei pe care SUA şi Bruxellesul o au faţă de ei. 'Aceşti oameni (americanii şi europenii) nu doresc să se gândească în mod serios la ceea ce se întâmplă în Rusia şi cu ce probleme se confruntă ţara noastră', a spus politologul.

La rândul său, fostul rector al Academiei Diplomatice a Ministerului de Externe al Rusiei Aleksandr Panov este de părere că articolul semnat de McCain are legătură cu nemulţumirea SUA faţă de autoritatea crescândă şi independenţa Rusiei pe scena internaţională.

Panov consideră că articolul lui McCain 'nu are substanţă'. 'De altfel, şi atitudinea faţă de McCain este una foarte clară în ţara noastră şi din acest motiv articolul său nu va avea mare rezonanţă', şi-a exprimat convingerea expertul rus.

Ţipko împărtăşeşte, la rândul său, opinia că 'replica' lui McCain nu se va bucura de rezonanţa pe care a avut-o articolul lui Vladimir Putin din NYT. 'Articolul nu va avea rezonanţă. McCain nu este Putin. Totuşi, Putin este unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai experimentaţi lideri ai lumii contemporane. Acest lucru este, de altfel, recunoscut de toţi liderii actualelor mari puteri', a spus Aleksandr Ţipko.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor