John Kerry discută cu omologul său chinez despre Coreea de Nord şi Siria

John Kerry, 4 martie 2013 (JACQUELYN MARTIN / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
17.09.2013

Secretarul de stat american, John Kerry, se întâlneşte joi cu omologul său chinez, Wang Yi, cu ocazia contactelor periodice dintre cele două mari puteri mondiale. Principalele subiectele de discuţie vor fi Siria şi Coreea de Nord, potrivit AFP.

Purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Marie Harf, a declarat luni că John Kerry îl va primi pe Wang Yi, la 19 septembrie, pentru un dejun în cursul căruia se vor discuta ”chestiuni bilaterale, regionale şi internaţionale”. Cei doi oficiali vor discuta pe larg despre conflictului din Siria şi criza nucleară nord-coreeană.

Amintim că Beijingului a respins prin veto, alături cu Moscova, trei rezoluţii ale Consiliului de Securitate ONU în care se căuta pedepsirea regimului autoritar al lui Bashar al-Assad, care este suspectat de comiterea atacului cu arme chimice din august de lângă Damasc, în care şi-au pierdut viaţa aproximativ 1.400 de persoane.

Rusia, un aliat al regimului lui Assad, şi SUA au semnat sâmbătă un acord la Geneva privind distrugerea arsenalului chimic sirian. În cazul nerespectării condiţiilor Statele Unite şi Rusia s-au pus de acord în privinţa adoptării unei rezoluţii ONU, care să prevadă recurgerea la forţă în cazul în care Siria nu va respecta planul de predare a armelor chimice. China a fost de acord cu acest mod de a aborda problema siriană.

„În cazul în care diplomaţia eşuează, Statele Unite şi comunitatea internaţională trebuie să fie pregătită să acţioneze" împotriva Siriei, a declarat Barack Obama, reiterând că SUA „va menţine poziţiile sale militare în regiune pentru a menţine presiunea asupra regimului lui Assad".

În ceea ce priveşte situaţia Coreei de Nord, se ştie că Beijingul este un aliat declarat al Phenianului , iar problema programului nuclear militar nord-coreean este delicată din punct de vedere diplomatic, din cauza sprijinului total acordat regimului de coreean de către Beijing.

În luna iunie Barack Obama s-a întâlnit cu omologul său chinez Xi Jinping, în cadrul unui summit neoficial în California, dar nu s-au înregistrat progrese privind chestiunile importante.

O altă problemă sensibilă este situaţia din Mare Chinei de Sud şi Marea Chinei de Est, unde China continuă presiunile asupra ţărilor din Asia de Sud-Est şi Japonia în încercarea de a-şi afirma interesele în zonă.

Mai este şi problema spionajului cibernetic, care este o sursă de tensiuni frecvente între cele două ţări. Washingtonul a acuzat în mod repetat atacuri cibernetice lansate din China care vizau site-urile unor organizaţii guvernamentale americane şi întreprinderi.

Un raport al Departamentului american al Apărării publicat în luna mai susţine că atacurile cibernetice executate împotriva SUA "pot fi atribuite direct" guvernului Chinei, potrivit unui raport VOA. Conform raportului, China încearcă să pătrundă în reţelele informatice din sistemul de apărare al SUA, pentru a intra în posesie de noi tehnologii militare. China s-a apărat mereu susţinând ca şi ei sunt de fapt victime ale unor astfel de atacuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor