Occidentul şi Iranul se acuză reciproc de sprijin acordat participanţilor la războiul civil din Siria
alte articole
SUA şi aliaţii lor, care au renunţat practic la un atac asupra Siriei, au decis să compenseze parţial utilizarea de arme prin amplificarea războiului informaţional. Sub atac s-a pomenit nu doar regimul Bashar al-Assad, cât mai ales aliatul său apropiat - Iranul. Acesta răspunde prin presiuni propagandistice, însă cu mai puţin succes. În centrul atenţiei se află ajutorul economic pe care Occidentul şi Teheranul îl acordă părţilor implicate în acţiunile armate din Siria, notează marţi cotidianul rus Novîe Izvestia.
Iranul a încercat să folosească în beneficiul său dezvăluirile apărute în ajunul negocierilor finalizate sâmbătă între miniştrii de externe ai Rusiei şi SUA, Serghei Lavrov şi John Kerry (la finalul acestor negocieri s-a luat decizia de a înlocui atacul imediat asupra Siriei cu lichidarea armelor chimice ale lui Bashar al-Assad). În presa iraniană a fost amintită declaraţia ministrului de externe britanic, William Hague, care, luând cuvântul în parlament, a recunoscut că Londra i-a alocat opoziţiei siriene 'în scopuri nemilitare' circa 20 de milioane de lire sterline (în jur de 31,5 milioane de dolari).
De altfel, acesta nu este un mare secret, subliniază cotidianul rus, amintind că autorităţile britanice negau şi înainte doar vânzările directe de arme către opoziţia siriană. În plus, şi datele invocate de Hague au mai fost menţionată în presă. Totuşi, într-o serie de publicaţii oficiale iranienii au legat imediat declaraţia ministrului de externe al Marii Britanii de un articol din The Washington Post, unde, fiind citat un oarecare reprezentant al opoziţiei siriene, se anunţa că Occidentul îşi înarmează totuşi adepţii. Adică, decizia corespunzătoare a fost luată pe linia Departamentului de Stat al SUA, în urmă cu două săptămâni.
După cum aminteşte Novîe Izvestia, în urma unor dezbateri aprinse, Congresul a votat pentru livrarea de arme opozanţilor sirieni. Totuşi, informaţii oficiale din partea Casei Albe cu privire la faptul că livrările de arme au loc nu există. Acest lucru este firesc: în condiţiile în care în rândurile opoziţiei siriene adepţii Al-Qaeda sunt mai numeroşi decât liderii moderaţi, astfel de livrări ar putea fi cel puţin neînţelese de opinia publică americană.
Replica Occidentului a urmat imediat. La sfârşitul acestei săptămâni, într-o serie de ţări ale Europei Occidentale a fost prezentat un mic film documentar, realizat, după cum afirma vocea prezentatorului, de un operator al Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice. Din film rezultă că aceşti gardieni se află deja de peste un an în Alep şi locuiesc în clădirea uneia dintre şcolile orăşeneşti. Un ofiţer iranian a povestit că Teheranul îi pregăteşte pe combatanţi pentru războiul din Siria. Se aşteaptă ca filmul să fie prezentat pe cele mai importante posturi de televiziune din SUA.
În pofida faptului că un înalt oficial al Reprezentanţei iraniene la Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), Alireza Miryousefi, afirmă în mod categoric într-un interviu acordat The Wall Street Journal că Republica Islamică Iran nu participă direct la acţiuni armate de pe teritoriul Siriei, faptele atestă contrariul. În luna august a anului trecut, forţele înarmate ale opoziţiei siriene au arestat la Damasc 48 de iranieni şi au declarat că prizonierii sunt combatanţi ai Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice. Acest fapt este negat de autorităţile Iranului. Iniţial, Teheranul i-a calificat pe prizonieri 'pelerini şiiţi', iar apoi - ofiţeri ai Corpului, însă foşti. 'În comparaţie cu ajutorul şi sprijinul pe care ţările arabe îl oferă opoziţiei, noi facem puţin Siria: doar dăm sfaturi şi facem schimb de experienţă', îl citau anul trecut mass-media iraniene pe generalul Mohammad Ali Jafari, comandant de divizie în cadrul Corpului de Gardieni al Revoluţiei Islamice.
Teheranul sprijină regimul lui Assad nu doar în domeniul militar. În ianuarie, de exemplu, Teheranul i-a alocat Damascului un credit pentru achiziţionarea de mărfuri iraniene în valoare de 1 miliard de dolari, iar în iulie i-a deschis încă o linie de credit în valoare de 3,6 miliarde de dolari, pentru cumpărarea de petrol şi alimente iraniene.
Nu există date în ceea ce priveşte ajutorul acordat opoziţiei siriene de ţări arabe, în frunte cu Arabia Saudită, dar se poate presupune că este vorba de miliarde de dolari. Instructorii saudiţi instruiesc, de asemenea, combatanţi suniţi, îi infiltrează pe teritoriul Siriei şi îi înarmează pe rebeli.