Băsescu: Doborârea avionului rusesc, cel mai grav incident dintre NATO şi Rusia din ultimii 50 de ani

Aviaţia turcă a doborât un avion militar rusesc despre care susţine că a încălcat spaţiul aerian al Turciei în apropierea graniţei siriene, incident de o "gravitate extremă", consideră fostul preşedinte Traian Băsescu.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)

"Incidentul este de o gravitate extremă. Turcia, pe bună dreptate, agasată de pătrunderile avioanelor Federaţiei Ruse, a reacţionat. Este cel mai grav incident de securitate între NATO şi Federaţia Rusă de 50 de ani încoace. Sper la o analiză tehnică, nu politică şi acest incident extrem, extrem de grav să fie tratat ca o întâmplare.

Eu cred că trebuie să privim la realitatea geografică. Cei pe care aviaţia Federaţiei Ruse îi bombardează sunt şi în apropierea graniţei cu Turcia. Ca să treci graniţa e o chestiune de secunde şi probabil că situaţia de luptă nu le permitea piloţilor manevre pentru ca un incident la frontieră să nu se producă. Sigur, asta nu e o scuză. Trebuie să trimiţi piloţi extrem de bine antrenaţi", a declarat, pentru B1 TV, Traian Băsescu.

Potrivit fostului preşedinte, este clar că sunt filosofii diferite în problema Siriei, cel puţin până acum poziţia occidentalilor e una fermă împotriva preşedintelui sirian Bashar Al-Assad şi o poziţie de susţinere a rebelilor, care luptă contra lui Assad, pe când Rusia tratează egal forţele rebele, dar şi grupările teroriste.

"Aici e o mare problemă ce trebuie negociată", este de părere Traian Băsescu, care subliniază că România îşi va susţine aliaţii din cadrul NATO.

"Drumul nostru este cel adoptat de NATO. Noi să punem la dispoziţia NATO, când se iau decizii, toată expertiza noastră legată de Orientul Mijlociu, de Siria, precum şi capabilităţile noastre pentru că mulţi vorbesc persiflând capacităţile noastre, dar avem armată care s-a instruit în Irak, Afganistan, în Balcani vreme de zece ani, deci echipele noastre sunt bine pregătite.

România are capabilităţi. Sigur, le vom mări pe cele aeriene la care avem deficienţe. Ne intră curând prima escadrilă de F-16, deci poate fi furnizor de securitate. La acest stadiu avem obligaţia de a pune la dispoziţie expertiză şi informaţii şi vom rămâne solidari cu ei (cu NATO) şi cu Turcia în orice condiţii", a mai afirmat Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne