Înfrângere totală a SUA în Orient: Iordania discută cu Rusia despre războiul împotriva ISIL

Regele Abdullah al Iordaniei va discuta marţi cu preşedintele rus Vladimir Putin despre lupta împotriva teroriştilor conduşi de Statul Islamic în Siria.
Regele Abdullah al Iordaniei.
Regele Abdullah al Iordaniei. (Captură Foto)

Reuters a citat duminică o sursă oficială afirmând că regele Abdullah va discuta marţi la Moscova cu Putin în privinţa modului de abordare a “grupurilor teroriste” care operează în regiune.

În ciuda alianţei ttadiţionale dintre SUA şi Iordania, luna trecută, Iordania şi Rusia au creat un centru comun pentru schimburi de informaţii în privinţa acţiunilor militare din Siria.

Oficialul a declarat sub anonimat că pe agenda de discuţii dintre Abdullah şi Putin se află şi posibilitatea declanşării unor noi valuri de refugiaţi ca urmare a intensificării loviturilor aeriene ruseşti în sudul Siriei, la graniţa nordică cu Iordania, care găzduieşte deja peste o jumătate de milion de refugiaţi care au fugit din calea războiului sirian început în 2011.

De curând Rusia şi-a intensificat bombardamentele asupra oraşelor controlate de militanţi în sudul Siriei, inclusiv asupra oraşelor aflate sub controlul rebelilor moderaţi, care sunt susţinuţi de SUA şi NATO, dar de asemenea şi de Iordania.

Rusia şi-a lansat campania de aeriană împotriva grupurilor rebele din Siria, inclusiv a Statului Islamic (cunoscut şi sub numele de ISIL), în 30 septembrie.

Regele Abdullah şi-a manifestat în mod public entuziasmul în legătură cu ampla campanie militară rusească în Siria, susţinând că aceasta oferă anumite oportunităţi, adăugând că Moscova are un rol cheie în înfrângerea Statului Islamic.

Iordania face parte din aşa zisa coaliţie condusă de SUA, care atacă poziţii ale Statului Islamic în Siria şi Irak.

Moscova a criticat loviturile aeriene ale coaliţiei conduse de SUA în Siria, susţinând că au eşuat să pună capăt activităţilor teroriste ale militanţilor jihadişti în zonele lovite de criză.

Jihadiştii din Statul Islamic au fost iniţial antrenaţi de CIA în Iordania în 2012 pentru a destabiliza guvernul sirian.

Gesturile de apropiere faţă de Rusia făcute de regimul de la Amman, în lupta împotriva Statului Islamic, au cauzat nelinişte în Washington, conform rapoartelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe