Pilot rus paraşutat în Siria împuşcat de rebeli [video]

Rapoarte media susţin că unul dintre cei doi piloţi ruşi care s-au paraşutat din avionul lovit de armata turcă a fost ucis de rebelii sirieni.
Fumul se ridică de locul în care s-a prăbuşit avionul rusesc doborât de armata turcă, 24 noiembrie 2015.
Fumul se ridică de locul în care s-a prăbuşit avionul rusesc doborât de armata turcă, 24 noiembrie 2015. (Captură Foto)

Conform unui raport al agenţiei de ştiri turceşti Dogan News, unul dintre piloţii ruşi care s-au paraşutat după lovirea avionului a fost executat în timp ce se aflau în aer de către rebelii locali.

Piloţii pot fi văzuţi în cea de-a doua jumătate a materialului video asociat.

Turcia a invocat Articolul Nr. 4 al NATO după ce a doborât avionul rusesc, declanşând o întâlnire de urgenţă cu restul Alianţei.

Conform acestui articol al documentului fondator al NATO: “Părţile se vor consulta împreună oricând, la cererea oricărei părţi a cărei integritate teritorială, independenţă politică sau securitate este ameninţată”.

Acest articol a fost rareori invocat de-a lungul anilor şi utilizarea sa a fost considerată drept un simbol că NATO este îngrijorată de o anumită situaţie.

Turcia a invocat articolul în 2012 după ce unul dintre avioanele sale de luptă a fost doborât în spaţiul aerian internaţional de către regimul sirian. Articolul a fost folosit din nou în iulie 2015 de Turcia după atacul sinucigaş din oraşul Suruc şi intensificarea violenţelor de-a lungul graniţei sale.

Polonia a folosit de asemenea acest articol în martie 2014, după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea.